ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ολική Υστερεκτομή

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας.

Είναι η δεύτερη πιο συχνή μεγάλη επέμβαση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υστερεκτομή γίνεται για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα.

Η υστερεκτομή μπορεί να είναι:

 • Υφολική - κατά την οποία ο τράχηλος δεν αφαιρείται
 • Ολική - κατά την οποία ο τράχηλος αφαιρείται

Η υστερεκτομή δηλαδή η αφαίρεση της μήτρας, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αρκετών παθολογικών προβλημάτων της μήτρας. Επειδή πρόκειται για μία αρκετά σημαντική επέμβαση, οι γιατροί σε αρχικό στάδιο συνήθως προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. Για καταστάσεις που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες, η υστερεκτομή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Τι είναι υστερεκτομή;
Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μεγάλη επέμβαση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υστερεκτομή γίνεται για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα.


Πότε μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί υστερεκτομή;

 • Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει περιόδους  με μεγάλη απώλεια αίματος ή ακανόνιστους κύκλους που δεν αντιμετωπίζονται με φάρμακα.
 • Όταν έχει διαγνωσθεί πρόπτωση μήτρας, δηλαδή η μήτρα έχει χαλαρώσει και έχει κατέβει μέσα στον κόλπο ή έξω από αυτόν.
 • Ινομυώματα (που μπορεί να προκαλούν μεγάλη απώλεια αίματος στην περίοδο ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά)
 • Έντονη δυσμηνόρροια και χρόνιο πυελικό πόνο
 • Ενδομητρίωση
 • Καρκίνο
 • Ατονία της μήτρας και αιμορραγία μετά τον τοκετό

Με ποιον τρόπο γίνεται η επέμβαση και τι πρέπει να αποφεύγεται αμέσως μετά;
Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

 • Με τομή στην κοιλιά (κοιλιακή υστερεκτομή). Αυτή συνήθως γίνεται με χαμηλή εγκάρσια τομή αλλά μερικές φορές ίσως χρειαστεί να γίνει κάθετη.
 • Κολπική υστερεκτομή, με την οποία αφαιρείται η μήτρα από τον κόλπο χωρίς να γίνει τομή στην κοιλιά
 • Με λαπαροσκοπική μέθοδομε την οποία γίνονται τέσσερις πολύ μικρές τομές στην κοιλιά και η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο.

Με τους πρώτους δύο τρόπους η ασθενής συνήθως νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ή στην κλινική για μερικές μέρες ενώ με τη λαπαροσκοπική μέθοδο μπορεί να φύγει άμεσα. Ο τρόπος επέμβασης συζητείται με τον γυναικολόγο.
Μετά την επέμβαση συστήνεται ανάπαυση για διάστημα μερικών εβδομάδων, κάτι που επιτρέπει στους ιστούς να επουλωθούν. Έπειτα από τις 6 εβδομάδες, γίνεται μετεγχειρητικός έλεγχος.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας προκειμένου να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις μας για επιστημονικές εκδηλώσεις και προσφορές. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.
©2018 Womens Care - All Rights Reserved