ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ιός Κονδυλωμάτων (HPV)

Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις.

Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογενείας των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη. Από αυτά περίπου τα 30 μεταδίδονται με το σεξ.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Μερικά στελέχη προκαλούν τα κλασικά, τυπικά κονδυλώματα πάνω στο δέρμα. Άλλα στελέχη δεν προκαλούν εμφανή κονδυλώματα, αλλά έχουν καρκινογόνο δράση στους βλεννογόνους του κόλπου και του ορθού. Αυτά τα στελέχη ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, ενώ είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν και καρκίνο του ορθού.

Υπάρχουν περίπου 70 τύποι του ιού HPV, από τους οποίους δεν είναι όλοι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι. Ωστόσο, τα στελέχη του ιού που προκαλούν τελικά κονδυλώματα και δυσπλασία στα κύτταρα του τραχήλου είναι εκείνα που μεταδίδονται σεξουαλικώς (όπως π.χ. οι τύποι 6, 11, 42, 43 και 44). Για το λόγο αυτό ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων συγκαταλέγεται στα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) και μεταδίδεται με κάθε είδους επαφή με το δέρμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση του HPV οι γιατροί ψάχνουν τις εκδηλώσεις του: κονδυλώματα και δυσπλασία. Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τον ΗPV.

Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό. Για κονδυλώματα που βρίσκονται στον πρωκτό ή στον κόλπο χρειάζεται να γίνει μια πιο ειδική εξέταση (πρωκτοσκόπηση ή κολποσκόπηση). Όταν βρίσκονται κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι καλό να γίνεται επίσης εξέταση του πρωκτού και του κόλπου (στις γυναίκες).

Καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν είναι επώδυνη ή περίπλοκη. Η δυσπλασία μπορεί να διαγνωσθεί με τεστ Παπανικολάου, τόσο για τον κόλπο, όσο και για το ορθό.

Για την εξαφάνιση των κονδυλωμάτων υπάρχουν ειδικές θεραπείες, αν και-σε αρκετά μεγάλο ποσοστό-μπορεί να φύγουν από μόνα τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχει φύγει και ο ιός, οπότε τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανισθούν.

Όταν θα διαγνωσθεί η παρουσία του ιού HPV, είναι αδύνατο να διαγνωσθεί και το χρονικό διάστημα της μόλυνσης από τον ιό. Η διάγνωσή του γίνεται εμμέσως στις γυναίκες μόνο, μέσω του τεστ Παπανικολάου, στο οποίο φαίνονται ενδείξεις της παρουσίας του ιού λόγω κάποιων παθολογικών κυττάρων του τραχήλου. Αν ο ιός δεν έχει επιδράσει στα κύτταρα του τραχήλου, τότε είναι μη ανιχνεύσιμος, εκτός εάν γίνει ειδικό HPV τεστ DNA με λήψη τραχηλικού επιχρίσματος.

Θεραπεία για τον ιό των επίπεδων κονδυλωμάτων δεν υπάρχει. Όταν το άτομο προσβληθεί από τον ιό, είναι φορέας του διά βίου. Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες το άτομο εμφανίζει ύφεση, στη διάρκεια της οποίας δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, και περίοδοι έξαρσης, όπου διαγιγνώσκονται βλάβες και υπάρχουν συμπτώματα. Παλαιότερα, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, τα laser,  θεραπεία όμως που δεν κρίθηκε σωστή. Σήμερα με μόνη εμφάνιση αυτή του ιού δεν χορηγείται τίποτα.

Θεραπεία εφαρμόζεται μόνο για τις περιπτώσεις δυσπλασιών. Και βέβαια, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ηλικία της γυναίκας, η επιθυμία για αναπαραγωγή (τεκνοποίηση), τα κολποσκοπικά ευρήματα κ.ά.

Με τη συνεχή εξέλιξη του τεστ Παπανικολάου, μπορεί λίγο από το προς εξέταση επίχρισμα να εξετασθεί για HPV DNA, χωρίς η ασθενής να χρειάζεται να επιστρέψει στο ιατρείο για αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, εάν το τεστ Παπανικολάου είναι παθολογικό μπορεί άμεσα να ελεγχθεί η παρουσία ανησυχητικών στελεχών του ιού HPV. Παρόλο που έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε για αυτό το θέμα, οι γνώσεις μας για τα παθολογικά τεστ Παπανικολάου και τον ιό HPV έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες.

Εάν λοιπόν η χρήση του τεστ Παπανικολάου γίνει περισσότερο ευρεία, θα υπάρξουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τον ιό HPV, γεγονός που θα μας βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας προκειμένου να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις μας για επιστημονικές εκδηλώσεις και προσφορές. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.
©2018 Womens Care - All Rights Reserved