ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πολύποδες ενδομητρίου

Οι πολύποδες του ενδομητρίου αποτελούν σχηματισμούς που εντοπίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας της μήτρας και παρατηρούνται αρκετά συχνά σε γυναίκες που βρίσκονται στην περί- ή μεταμμηνοπαυσιακή ηλικία.

Τι ακριβώς είναι;

Ουσιαστικά πρόκειται για καλοήθεις τις περισσότερες φορές τοπικές παχύνσεις του ενδομητρίου και σπανίως μόνο περιέχουν καρκινικά κύτταρα, ενώ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελούν προκαρκινωματώδεις καταστάσεις. Ως προς τον αριθμό, μπορεί να είναι ένας ή πολλαπλοί και ως προς τη μορφολογία τους άμισχοι (δηλαδή με επίπεδη βάση) ή έμμισχοι (απαντούν σε μεγαλύτερη συχνότητα και μπορεί να εμφανίζουν επιφανειακή αγγείωση). Ιστολογικά αποτελούνται από πυκνό ινώδη συνδετικό ιστό και αγγεία. Το μέγεθός τους ποικίλλει από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Ως προς την εντόπιση, είναι δυνατόν να επεκτείνονται στον τράχηλο της μήτρας, όπως επίσης στον κόλπο.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βασικά συμπτώματα

Oι ενδομήτριοι πολύποδες μπορεί άλλες φορές να διαδράμουν εντελώς ασυμπτωματικά και άλλες φορές να δίνουν θορυβώδη συμπτώματα, όπως έντονη και ανώμαλη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης, αιμορραγία στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ δύο κύκλων, κολπική αιμορραγία μετά την επαφή, κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ύπαρξη ενδομητρίων πολυπόδων συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας με την έννοια της δυσκολίας επίτευξης κύησης, αλλά και με την αυξημένη συχνότητα αποβολών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση. Ως εκ τούτου, η αφαίρεση των πολυπόδων μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητική  και να αυξήσει τις πιθανότητες που έχει η γυναίκα να μείνει έγκυος.

Παράγοντες που προδιαθέτουν σε πολύποδες του ενδομητρίου

Διάφοροι παράγοντες ενοχοποιούνται ότι μπορεί να ευθύνονται ή να διευκολύνουν την ανάπτυξη πολυπόδων στο ενδομήτριο. Οι σημαντικότεροι είναι η παχυσαρκία, η ύπαρξη ιστορικού πολυπόδων στον τράχηλο της μήτρας, η λήψη ορμονικών σκευασμάτων, οι ακατάστατοι κύκλοι όπως σε περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών.

Πώς γίνεται η διάγνωση και τρόποι αντιμετώπισης;

Ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης  είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα και η επιβεβαίωση και ταυτόχρονη θεραπεία με υστεροσκόπηση, η οποία επιτρέπει την εξέταση της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας με κάμερα υψηλής ανάλυσης. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, είναι καλοήθεις, παρόλα αυτά, πάντοτε  γίνεται αποστολή του αφαιρεθέντος υλικού προς βιοψία, ώστε να αποκλειστούν καταστάσεις που μπορεί να μοιάζουν με πολύποδες της μήτρας (προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και καρκίνος της μήτρας).

Εάν παρατηρείται πρόπτωση του πολύποδα μέσω του τραχήλου της μήτρας στον κόλπο, αυτός μπορεί να γίνει αντιληπτός ακόμα και κατά τη διάρκεια λήψης τραχηλικού δείγματος για τεστ Παπανικολάου.

Θεραπευτικά, εκτός από την αφαίρεση του ενδομήτριου πολύποδα με υστεροσκόπηση- που αποτελεί και την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο- μπορεί να πραγματοποιηθεί απόξεση, κατά την οποία αφαιρείται τυφλά ένα λεπτό στρώμα από το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας της μήτρας σε περιπτώσεις όπου το ενδομήτριο είναι ομοιόμορφα πεπαχυσμένο. Για τον λόγο αυτόν, η απόξεση συχνά πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την υστεροσκόπηση, μιας και η τελευταία δρα επιβοηθητικά στην επιτυχή εκτέλεσή της. Και με την απόξεση, αφαιρείται αφενός ο ενδομήτριος πολύποδας, αφετέρου δε λαμβάνεται το απαιτούμενο υλικό, προκειμένου να γίνει ιστολογική εξέταση.

Ο λόγος που οι πολύποδες ενδομητρίου πρέπει πάντοτε να αφαιρούνται είναι η μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα κακοήθειας σε αυτούς.

Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι είναι δυνατή και η απλή παρακολούθηση των ενδομήτριων πολυπόδων με συχνά διακολπικά υπερηχογραφήματα, όταν αυτοί είναι ασυμπτωματικοί και πολύ μικροί.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας προκειμένου να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις μας για επιστημονικές εκδηλώσεις και προσφορές. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.
©2018 Womens Care - All Rights Reserved