Κατάθλιψη και εμμηνόπαυση

quoteΕδώ και 15 μήνες, δεν έχω περίοδο. Η ιδέα της εμμηνόπαυσης, με κάνει να νιώθω πως γερνάω και με γεμίζει θλίψη.

Εδώ και καιρό δεν έχω όρεξη για τίποτα. Φοβάμαι πως φλερτάρω με την κατάθλιψη. Μία φίλη μου είπε πως η εμμηνόπαυση συνδέεται με την κατάθλιψη και πως υπάρχουν πλέον και πιο εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Είναι αλήθεια, πως στο κλινικό φάσμα της εμμηνόπαυσης συγκαταλέγονται και οι διαταραχές συναισθήματος, με κυρίαρχη την κατάθλιψη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μειωμένη ερωτική επιθυμία, διαταραχές στον ύπνο, αλλαγή στη συμπεριφορά και άλλα πολλά. Η μειωμένη όρεξη για ζωή γενικά, ακροβατεί ανάμεσα στη δυσθυμία και στην κατάθλιψη.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αιτιολογική σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και εμμηνόπαυσης και ο συνδετικός κρίκος είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν.

Μέχρι πρότινος η θεραπεία ήταν η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης που βασίζονταν σε χημικές ορμόνες οι οποίες δεν είναι και εντελώς αθώες. Έχουν καταγραφεί περιστατικά στα οποία οι γυναίκες εμφάνισαν πολλές παρενέργειες, όπως κατακράτηση, οιδήματα, αύξηση βάρους, πονοκεφάλους ενώ σε άλλες περιπτώσεις ενοχοποιήθηκαν πως συνέβαλλαν στην καρκινογένεση, ιδίως τους μαστού.

Η σύγχρονη τάση είναι η ολιστική αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης, με τρόπους πιο φυσικούς.

Οι βιομιμητικές ορμόνες είναι φυσικές ορμόνες χημικά ταυτόσημες με τις ορμόνες που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα και είναι κυρίως φυτικής προέλευσης, συγκεκριμένα προέρχονται από σόγια και γλυκοπατάτα.

Δεν μεταβολίζονται στο ήπαρ και για αυτό έχουν ελάχιστες παρενέργειες και τεράστια οφέλη. Ο συνδυασμός τους με ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που θα περιλαμβάνει άσκηση και σωστή διατροφή θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα χαρίζοντας ευεξία και ζωντάνια.

Να θυμάστε πως γερνάμε επειδή μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής των ορμονών μας. Άρα, η σωστή χορήγηση φυσικών ορμονών από εξειδικεμένο γυναικόλογο, είναι ένα πολύτιμο tip αντιγήρανσης που χαρίζει στις γυναίκες μία καλή ποιότητα ζωής.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή ενημέρωση και η σωστή καθοδήγηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας το ερώτημα σας. Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Please enter your name!
Please enter your email!
Write your message!

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας προκειμένου να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις μας για επιστημονικές εκδηλώσεις και προσφορές. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.
©2018 Womens Care - All Rights Reserved