ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ivf grigorakis fb

Βασικές αιτίες υπογονιμότητας

Υπάρχουν διάφορες αιτίες υπογονιμότητας. Υπάρχει και μία σειρά άλλων παραγόντων ανατομικών και φυσιολογικών που είναι δυνατόν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στη διαδικασία τεκνοποίησης. Άλλες από αυτές αφορούν μόνο τον άντρα, άλλες μόνο τη γυναίκα, ενώ άλλες φορές μπορεί να αφορούν και τους δύο (περίπου στο 40% του συνόλου των περιπτώσεων).  Οι συνηθέστερες αιτίες επιγραμματικά είναι οι παρακάτω:

 • Προβλήματα σε σάλπιγγες, ωοθήκες, καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με την ωορρηξία (σαλπιγγίτιδες, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση)

 • Προβλήματα του εσωτερικού της μήτρας όπως λεπτό ενδομήητριο, διαφράγματα, πολύποδες, ινομυώματα

 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που συνδέονται με καταστάσεις υπογονιμότητας (κυρως χλαμύδια)

 • Παθολογικές καταστάσεις, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς, παθήσεις που προκαλούν αμηνόρροια)

 • Η μεγάλη ηλικία της γυναίκας

 • Προβλήματα που αφορούν την ποιότητα του σπέρματος

 • Αδιευκρίνιστης αιτιολογίας υπογονιμότητα

Είναι προφανές, ότι αναλόγως της αιτίας, υπάρχει και ανάλογη διαγνωστική προσέγγιση της υπογονιμότητας, ούτως ώστε να δοθεί και θεραπευτική λύση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι την απόφαση για εξωσωματική γονιμοποίηση. Η τελευταία, ασφαλώς, αποτελεί τη λύση επιλογής, στην περίπτωση που δε μπορεί το ζευγάρι με την κατάλληλη βοήθεια να τεκνοποιήσει φυσιολογικά.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βήματα διερεύνησης υπογονιμότητας

Η υποψία ότι ένα ζευγάρι είναι κατά πάσα πιθανότητα υπογόνιμο μπαίνει όταν, παρά το γεγονός ότι έχει προσπαθήσει για χρονικό διάστημα ενός έτους να μείνει η γυναίκα έγκυος και ενώ βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία , αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Επίσης, όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από 36 ετών και αντιμετωπίζει κάποιο γνωστό πρόβλημα γονιμότητας ή παρουσιάζει προδιάθεση για υπογονιμότητα λόγω ανάλογου ιστορικού, τίθεται η υποψία υπογονιμότητας.

Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθούνται, προτού ληφθεί η απόφαση ότι ένα υπογόνιμο ζευγάρι πρέπει να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Κατ’ αρχήν, επιβάλλεται να γίνεται διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτιών υπογονιμότητας. Ακολούθως, πρέπει να προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία του προβλήματος που υφίσταται, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα για φυσιολογική τεκνοποίηση. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, το ζευγάρι πρέπει να προχωρά σε διαδικασία τεκνοποίησης με τη μέθοδο της εξωσωματικής.

Ο έλεγχος υπογονιμότητας όσον αφορά τη γυναίκα είναι ο ακόλουθος:

 • Ορμονικός έλεγχος της γυναίκας τη 2η -4η ημέρα του κύκλου. Συγκεκριμένα, γίνεται μέτρηση των επιπέδων FSH,LH, οιστραδιόλης κατά τον οποίο διαπιστώνεται η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων στις ωοθήκες.

 • Έλεγχος προγεστερόνης κατά την 21η ημέρα του κύκλου προς διαπίστωση τυχόν ωορρηξίας.

 • Έλεγχος προλακτίνης και ανδρογόνων , ο οποίος γίνεται ανεξάρτητα από τον κύκλο.

 • Έλεγχος AMH – Αντιμυλέριου ορμόνης, ο οποίος γίνεται, επίσης, ανεξάρτητα από τον κύκλο. Πρόκειται για μια καινούρια και πολύ αξιόπιστη απλή εξέταση αίματος που παρέχει πολύ καλή εκτίμηση του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες.

 • Έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας σε γυναίκες οι οποίες έχουν διαπιστωμένα θυρεοειδική νόσο.

 • Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας, ωοθηκών και σαλπίγγων

 • Έλεγχος για πιθανή απόφραξη των σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία (HSG).

 • Διαγνωστική ή/και επεμβατική υστεροσκόπηση

 • Λαπαροσκοπικός έλεγχος της πυελικής χώρας για εξακρίβωση τυχόν ανατομικών προβλημάτων στην περιοχή που καθιστούν δυσχερή τη γονιμοποίηση. Με τον τρόπο αυτόν, εξακριβώνονται τυχόν ανωμαλίες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που πιθανόν δρουν ανασταλτικά στη γονιμότητα της γυναίκας, όπως ινομυώματα και ενδομητρίωση. Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα αποτελούν οι ενδομήτριοι πολύποδες που λειτουργώντας στην ουσία ως ξένο σώμα, είναι δυνατόν να παρεμποδίσουν τη σύλληψη του ωαρίου από σπερματοζωάριο, αλλά και σε περίπτωση κύησης να σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα αποβολών.

Ο έλεγχος υπογονιμότητας όσον αφορά τον άντρα είναι ο ακόλουθος:

 • Εξέταση του σπέρματος με σπερμοδιάγραμμα, προκειμένου να εξακριβωθεί η ποιότητα του σπέρματος (εξετάζεται το PH και ο όγκος του σπέρματος,  ο αριθμός, η συγκέντρωση και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς και η μορφολογία τους).  

 • Εξέταση κατακερματισμού του DNA του σπέρματος (sperm fragmentation). Πρόκειται για μία καινούργια σχετικά μέθοδο εξέτασης της τυχόν καταστροφής του σπέρματος στην κεφαλή των σπερματοζωαρίων λόγω διαφόρων λόγων. Ενδείκνυται κατά κύριο λόγο όταν υπάρχει ιστορικό προηγηθεισών αποβολών, αποτυχημένων εξωσωματικών, καθώς και όταν διαπιστώνεται χαμηλής ποιότητας σπέρμα.

Γονιμότητα και καρκίνος

Μία από τις μάστιγες της εποχής είναι ο καρκίνος ο οποίος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με αριθμητική πρόοδο. Ο νευρωτικός σύγχρονος τρόπος ζωής και οι τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισής του με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.  Δυστυχώς και οι γυναικολογικοί καρκίνοι έχουν μία αυξητική τάση, παρόλο τον προληπτικό τακτικό έλεγχο.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Ως εξωσωματική γονιμοποίηση ορίζεται η γονιμοποίηση ωαρίου από σπερματοζωάριο στο εργαστήριο (in vitro). Αν και θεωρητικά αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός ωαρίου το οποίο παράγεται κατά τον φυσιολογικό κύκλο της γυναίκας, στη συνήθη κλινική πράξη χρησιμοποιούνται περισσότερα ωάρια τα οποία λαμβάνονται μετά από διέγερση των ωοθηκών με καθημερινές υποδόριες ενέσεις της υποφυσιακής ορμόνης FSH, τις οποίες κάνει η ίδια η γυναίκα για 9-12 ημέρες.

Μικρογονιμοποίηση ωαρίων (ICSI)

Η μικρογονιμοποίηση είναι μία μικροεπεμβατική τεχνική δημιουργίας μίας οπής στην διάφανη ζώνη του ωαρίου μέσω της οποίας διέρχεται ένα μόνο σπερματοζωάριο, με την βοήθεια μίας ειδικής μικροπιπέτας. 

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας για ενημερώσεις ως προς τις εκδηλώσεις και προσφορές μας. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.