ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο ιδανικότερος τρόπος διατροφής για τη σωστή ανάπτυξη των νεογνών, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία κάθε μητέρας.

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για έξι μήνες ή για όσο η μητέρα έχει γάλα, είναι ο καταλληλότερος τρόπος σίτισης των νεογνών γιατί το μητρικό γάλα είναι αποδεδειγμένο ότι παρέχει όλες τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το νεογέννητο.Το μητρικό γάλα συγκεντρώνει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Δεν θέλει προετοιμασία, είναι έτοιμο κάθε στιγμή που το χρειάζεται το μωρό στην κατάλληλη θερμοκρασία και αναλογία, είναι βιολογικά εξειδικευμένο για να παράγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προστατεύει το βρέφος από πολλές λοιμώξεις, ιώσεις, αλλεργίες κ.ά.
Η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του νεογέννητου και του βρέφους, ανεξαρτήτως του μεγέθους του μαστού, το οποίο δεν παίζει ρόλο στην ικανότητα παραγωγής γάλακτος
 
Ο μητρικός θηλασμός συμβάλει στην υγεία και στην καλή κατάσταση μητέρας και νεογνού, ενώ είναι ένας αξιόπιστος τρόπος σίτισης και απόλυτα ασφαλής για το περιβάλλον.

Τι συμβαίνει στον θηλασμό;

Ο μαστός είναι ένας μαζικός αδένας, ο οποίος κάτω από την επίδραση των οιστρογόνων, κατά τη διάρκεια της κύησης, αυξάνει το βάρος του περίπου κατά 400 γραμμάρια, ενώ διπλασιάζεται η αιμάτωσή του.

Ο μαστός καλύπτεται με δέρμα που είναι λεπτό και ελαστικό και περιλαμβάνει: τη θηλή, τη θηλαία άλω δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή και το γενικό δέρμα. Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης η θηλαία άλως γίνεται μεγαλύτερη και σκουρότερη για να την ξεχωρίζει καλύτερα το νεογέννητο.

Την εντολή για την έναρξη της παραγωγής γάλακτος τη δίνει το μωρό με το θήλασμα καθώς στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο με τη νευρική οδό. Στη συνέχεια ελευθερώνονται από την υπόφυση οι προλακτίνη και η ωκυτοκίνη, οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό και με την προλακτίνη παράγεται το γάλα στις κυψελίδες, ενώ με την ωκυτοκίνη προωθείται στους γαλακτοφόρους πόρους και τη θηλή. Το νεογνό έλκει τη θηλή στο στόμα του, τοποθετώντας τα χείλη στην περιφέρεια της άλω, ενώ τα ούλα του αγκιστρώνονται σε αυτή. Στη συνέχεια κρατά τη θηλή στην υπερώα, όπου τη συγκρατεί με τη γλώσσα και την πιέζει, ώστε να προωθήσει το γάλα στο πίσω τμήμα της στοματικής κοιλότητας και να το καταπιεί. Σε κάθε θηλασμό πρέπει να προσφέρονται και οι δύο μαστοί. Είναι σκόπιμο ωστόσο να σημειωθεί ότι με 5 λεπτά θηλασμού, το νεογνό λαμβάνει τα 2/3 περίπου του γάλακτος, που περιέχει κάθε μαστός. Το νεογνό θηλάζει περίπου 15-20 λεπτά.  Το νεογνό είτε εναλλάσει τους μαστούς, θηλάζοντας μέσα στα 20 λεπτά και από τους δύο, είτε θηλάζει τη μία φορά από τον ένα μαστό και την άλλη από τον άλλο.

Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πύαρ, πρωτόγαλα ( το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο, εξαιρετικά πλούσιο σε αντισώματα) και στη συνέχεια το κανονικό γάλα (περίπου τρεις μέρες μετά τον τοκετό). Όλες σχεδόν οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους και η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου όσο και του βρέφους.

Τα κριτήρια για την επιτυχία του θηλασμού από την πλευρά του νεογνού είναι τα ικανοποιητικά διαστήματα ύπνου του, η αύξηση βάρους του και οι φυσιολογικές κενώσεις, ενώ από την πλευρά της μητέρας είναι η απουσία παθολογικών εκδηλώσεων.

Αντενδείξεις για τον θηλασμό είναι ελάχιστες και συνήθως περιλαμβάνουν βαρειά νόσο από την πλευρά  της μητέρας (αναπνευστική, καρδιακή, νεφρική ή λοιμώδη), τη λήψη από τη μητέρα ορισμένων φαρμάκων, όπως κυτταροστατικών-χημειοθεραπευτικών καθώς και παθήσεις από τον μαστό, όπως μαστίτιδα ή έλλειψη θηλής.

Γενικοί κανόνες για επιτυχή θηλασμό

 • Η ενημέρωση της μητέρας για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού
 • Η άμεση τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας, κατά προτίμηση το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό
 • Η τήρηση της συχνότητας του θηλασμού ανάλογα με τις απαιτήσεις του νεογνού
 • Η εκπαίδευση της μητέρας στην τέχνη του θηλασμού και στη διατήρηση της γαλουχίας
 • Η χορήγηση στο νεογέννητο μόνο μητρικού γάλακτος και η αποφυγή συμπληρώματος ξένου γάλακτος, εκτός και αν συντρέχει ειδικός ιατρικός λόγος, που το επιβάλλει
 • H αυστηρή τήρηση κανόνων καθαριότητας, όπως πλύσιμο της θηλής και των χεριών της μητέρας, πριν το θηλασμό, προστατεύει από επιπλοκές, που μπορεί να επηρεάσουν τον θηλασμό
 • Η σωστή στάση τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού. Η μητέρα πρέπει να κρατά σωστά το διογκωμένο μαστό, ώστε να μην αποφράσσονται από αυτόν τα ρουθούνια του νεογνού

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού

Για το παιδί

 • Ιδανική σύνθεση γάλακτος για τη σωματική του ανάπτυξη
 • Προφύλαξη του παιδιού από αρρώστιες του εντέρου και φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος
 • Προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και από ιώσεις
 • Πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων και προστασία από αναιμίες
 • Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων
 • Προστασία από κίνδυνο νεανικού διαβήτη και ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου
 • Μείωση της τερηδόνας, πρόληψη παχυσαρκίας και πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
 • Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης
 • Είναι η πιο κατάλληλη τροφή για πολλές ασθένειες της βρεφικής ηλικίας, όπως είναι η δυσανεξία στο γάλα αγελάδος, η επίμονη διάρροια, η ελκώδης κολίτιδα κ.ά

Για τη μητέρα

 • Προστασία από καρκίνο του μαστού και μείωση της συχνότητας καρκίνου του ενδομητρίου
 • Προστασία από οστεοπόρωση και προφύλαξη από σύντομη νέα εγκυμοσύνη
 • Ευκολότερη απώλεια του βάρους, που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη
 • Ψυχική ολοκλήρωση ως γυναίκα-μητέρα
 • Οικονομία

 

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας προκειμένου να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις μας για επιστημονικές εκδηλώσεις και προσφορές. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.
©2018 Womens Care - All Rights Reserved