ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τροφοβλάστης - Αμνιοκέντηση

Η βιοψία τροφοβλάστης (CVS) και η αμνιοκέντηση είναι εξετάσεις που γίνονται στα πλαίσια της προγεννητικής διάγνωσης, οι οποίες βοηθούν να βρεθούν τυχόν γενετικά και ανατομικά προβλήματα πριν από τη γέννηση.

Προηγούμενο προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καθώς και προχωρημένη ηλικία της μητέρας είναι οι πιο συχνές αιτίες για να προσφύγουν τα ζευγάρια στις εν λόγω εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

Μερικοί γονείς (π.χ. γονείς που είναι φορείς Β Μεσογειακής Αναιμίας, κυστικής ίνωσης, β- θαλασσαιμίας κ.ά.) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν μωρό με τέτοιου είδους προβλήματα, γι' αυτό και ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνονται οι παραπάνω εξετάσεις, ώστε να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ή θα διακοπεί η κύηση.

Βιοψία τροφοβλάστης (CVS)

Τόσο το έμβρυο όσο και ο πλακούντας περιέχουν το ίδιο γενετικό υλικό. Αυτό επιτρέπει την ανάλυση των χρωμοσωμάτων αυτών μέσω της εξέτασης των χοριακών λαχνών του πλακούντα, η λήψη των οποίων γίνεται με τη βιοψία τροφοβλάστης.

Η βιοψία τροφοβλάστης είναι, λοιπόν, μία επεμβατική διαγνωστική μέθοδος που πραγματοποιείται μεταξύ της 10ης και 14ης εβδομάδας της κύησης, όταν η στατιστική πιθανότητα για τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards) και τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau) που προκύπτει από το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας είναι αυξημένη.

Επίσης, συστήνεται όταν υπάρχουν ''ύποπτα'' υπερηχογραφικά ευρήματα  ή όπως προαναφέραμε λόγω του ιατρικού ιστορικού του ζευγαριού.

Τρόπος:  Για τη βιοψία τροφοπλάστης συνήθως χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία. Το δείγμα λαμβάνεται εισάγοντας μια λεπτή βελόνα μέσω του κοιλιακού τοιχώματος στο τοίχωμα της μήτρας και έπειτα στον πλακούντα, αναρροφώντας κύτταρα από τον πλακούντα.

Η έγκυος κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει να είναι ήρεμη, έτσι ώστε τα κοιλιακά τοιχώματα να είναι χαλαρά. Στη συνέχεια, ενώ βρίσκεται ξαπλωμένη, με τη βοήθεια του υπερήχου ο γιατρός μελετά τη θέση του πλακούντα και εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, γίνεται η βιοψία. Η όλη διαδικασία διαρκεί 1-2 λεπτά, ενώ η ποσότητα χοριακών λαχνών που λαμβάνεται μεταφέρεται σε μπουκαλάκι με ειδικό υγρό και αποστέλλεται στο εργαστήριο.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης ελέγχεται ο εμβρυικός καρδιακός ρυθμός και ο πλακούντας στο σημείο της λήψης.   

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται καλά μετά την επέμβαση, υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις εκείνες που ίσως έχουν μία μικρή απώλεια αίματος αργότερα.

Η λήψη των αποτελεσμάτων όσον αφορά στη μελέτη των βασικών χρωμοσωμάτων (χρωμόσωμα 21, 18, 13 και τα χρωμοσώματα του φύλου Χ,Υ) γίνεται περίπου μετά από 1 εβδομάδα, ενώ για τη μελέτη του καρυότυπου (όλα τα χρωμοσώματα) γίνεται μετά από 2-3 εβδομάδες.

Αμνιοκέντηση

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες η αμνιοκέντηση ενδείκνυται περισσότερο από τη βιοψία τροφοβλάστης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν το ζευγάρι αντιμετώπισε ήδη στο παρελθόν εγκυμοσύνη με ανωμαλία σύγκλισης του νευρικού σωλήνα, πρόβλημα το οποίο η βιοψία τροφοβλάστης δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που το αποτέλεσμα της εμβρυικής πρωτεΐνης είναι παθολογικό, η αμνιοκέντηση είναι η μόνη εξέταση που ενδείκνυται και θα μπορούσε να δείξει ξεκάθαρα αν το έμβρυο αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα σύγκλισης του νευρικού σωλήνα ή για σύνδρομο Down. Η αμνιοκέντηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά από την 15η εβδομάδα.

Τρόπος: Κατά την αμνιοκέντηση αναρροφάται ένα μικρό δείγμα αμνιακού υγρού, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο για εκτίμηση.

Όπως και στη βιοψία τροφοβλάστης, το δείγμα λαμβάνεται εισάγοντας μία λεπτή βελόνα στη μήτρα διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος και αναρροφώντας μικρή ποσότητα από το υγρό.

(Το οποίο αναπληρώνεται στη συνέχεια πολύ γρήγορα από το σώμα της μητέρας). 

Η βελόνα δεν ενοχλεί το έμβρυο, αφού η επέμβαση γίνεται με παρακολούθηση υπερήχου.

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται καλά κατά την αμνιοκέντηση, ωστόσο υπάρχουν και μερικές που κατά τη διάρκεια ή μετά την οκολήρωση της εξέτασης, αισθάνονται πόνο περιόδου.
Πάντως, συνήθως την επόμενη μέρα, η έγκυος μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της ασχολίες.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα περισσότερα ζευγάρια θέλουν να αποφύγουν την αμνιοκέντηση, είναι επειδή ενέχει κάποια πιθανότητα αποβολής, η οποία τόσο για την αμνιοκέντηση όσο και για τη βιοψία τροφοβλάστης είναι περίπου 1%. Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις η αμνιοκέντηση δεν μπορεί να αποφευχθεί, προκειμένου να διαγνωστούν εγκαίρως προβλήματα που θα επηρεάζουν το παιδί σ' όλη του τη ζωή.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας προκειμένου να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις μας για επιστημονικές εκδηλώσεις και προσφορές. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.
©2018 Womens Care - All Rights Reserved