ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Επισκληρίδιος Αναισθησία

Είναι αλήθεια ότι η εμπειρία του φυσικού τοκετού έχει όφελος στο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ της μητέρας και του παιδιού.

Τη γέννηση ενός παιδιού, είναι δυνατό να την απολαύσετε ψυχικά ανώδυνα, σε όλο της το μεγαλείο, παρά τις ωδίνες που τη πάντοτε και αναγκαστικά τη συνοδεύουν.

Όσο διαφορετική είναι η κάθε εγκυμοσύνη, τόσο διαφορετικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο βιώνει κάθε γυναίκα τις ωδίνες του τοκετού, οι οποίες είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι εντονότατες! Για αυτόν τον λόγο, τις περισσότερες φορές χρειάζεται κάποιας μορφής ''εξωτερικής'' ανακούφισης. Είτε γιατί φοβάστε τον πόνο είτε γιατί δεν τον υποφέρετε.

Η επισκληρίδιος είναι η πιο διαδεδομένη λύση ''ανακούφισης'' η οποία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πρόκειται για ένα είδος τοπικής νάρκωσης με ελάχιστες παρενέργειες, η οποία χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο χωρίς η γυναίκα που γεννά, να χάσει την αίσθηση των μυών της πυέλου οι οποίοι χρειάζονται για τον φυσικό τοκετό. Κατά την επισκληρίδιο χορηγείται αναλγητικό μέσω καθετήρα, το οποίο εξασφαλίζει αναλγησία ακόμα και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν εμβρυουλκοί ή βεντούζα ή σας γίνει περινεοτομή.

Ταυτόχρονα, σας επιτρέπει να συμμετέχετε ενεργά στη γέννα και να παρακολουθήσετε τον ερχομό του παιδιού σας, έστω και αν γεννηθεί με καισαρική.

Η επισκληρίδιος στις μέρες μας θεωρείται τεχνική ρουτίνας, διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και γίνεται από αναισθησιολόγο, ο οποίος αποστειρώνει, κάνει τοπική αναισθησία και τοποθετεί μια βελόνα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, ανάμεσα σε δύο σπονδύλους (επισκληρίδιος χώρος). Μέσω της βελόνας τοποθετείται ένα λεπτό πλαστικό σωληνάκι (καθετήρας) με το οποίο κατά συνέχεια χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα που παρεμποδίζουν τα νευρικά ερεθίσματα προς τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την μη αίσθηση πόνου.

Αν χρειαστεί, η δόση ενισχύεται με «συμπλήρωμα» και διαρκεί όσες ώρες κριθεί απαραίτητο.

Σε γενικές γραμμές η επισκληρίδιος θεωρείται μία ακίνδυνη διαδικασία (ο κίνδυνος για μόνιμες βλάβες, π.χ. παραλυσία είναι πολύ μικρός, σε μέσο όρο 1 / 30.000) και οι περισσότερες γυναίκες που την έχουν δοκιμάσει δηλώνουν ότι ο τοκετός λόγω αυτής της αναισθησίας ήταν σχεδόν ανώδυνος.

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας, έτσι και η μέθοδος της επισκληριδίου αναισθησίας έχει τη θετική, αλλά και την αρνητική της πλευρά.

Τα πλεονεκτήματα

 • Με την επισκληρίδιο δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα άλλο αναισθητικό- ενδοφλεβίως ή ενδομυϊκώς-, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει το έμβρυο.
 • Εξασφαλίζεται πλήρης συναίσθηση στη διαδικασία του τοκετού και η μητέρα μπορεί να δει το παιδί της να γεννιέται χωρίς να νιώσει τον παραμικρό πόνο.
 • Αποφεύγετε την ολική νάρκωση, η οποία πάντοτε ελλοχεύει κινδύνους και ειδικά στην περίπτωση του τοκετού, όλες οι μητέρες θα ήθελαν να την αποφύγουν.
 • Μειώνεται δραματικά η διάρκεια του τοκετού επειδή η μητέρα χαλαρώνει και διευκολύνει την όλη διαδικασία.
 • Σε περιπτώσεις υπέρτασης ή τοξιναιμίας, η επισκληρίδιος μπορεί να φανεί ευεγερτική επειδή ρίχνει την πίεση.  

Τα μειονεκτήματα

Η επισκληρίδιος αναισθησία θεωρείται πλέον ασφαλής εφόσον γίνεται από έμπειρο αναισθησιολόγο. Ωστόσο,  θεωρητικά, έχει κάποια μειονεκτήματα:

 • Αποτελεί ιατρική παρέμβαση στον τοκετό.
 • Κάποιες φορές προκαλεί απώλεια της μυϊκής δύναμης και αδυναμία ελέγχου των συστολών, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται οι προσπάθειες εξώθησης.
 • Σπανιότατα μπορεί να παραλύσουν οι μύες και στο επάνω μέρος του σώματος, με συνέπεια την αναπνευστική δυσχέρεια. ( Πάντοτε όμως ελεγχόμενα)
 • Μπορεί να προκαλέσει υπόταση η οποία συνοδεύεται από έντονη ναυτία για 15-20 λεπτά.
 • Μπορεί να προκαλέσει αρκετές ώρες πονοκέφαλο μετά τη γέννα.
 • Επιβραδύνει το δεύτερο στάδιο του τοκετού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες της χρήσης των εμβρυουλκών και της βεντούζας.

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας προκειμένου να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις μας για επιστημονικές εκδηλώσεις και προσφορές. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.
©2018 Womens Care - All Rights Reserved