ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Καισαρική Τομή

Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία επιλέγεται όταν ο φυσιολογικός τοκετός δεν ενδείκνυται επειδή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πραγματοποιείται οριζόντια χειρουργική τομή στην κοιλιακή χώρα (λαπαροτομία) της εγκύου και στη μήτρα της λίγο πάνω από την ηβική σύμφυση μήκους 10 εκ.

Η καισαρική τομή παλαιότερα θεωρούνταν η έσχατη λύση, στην περίπτωση που κατά τον φυσιολογικό τοκετό παρουσιαζόταν κάποιος κίνδυνος για την υγεία της εγκύου ή του εμβρύου.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωστόσο, στις μέρες μας πολλές γυναίκες αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, ακόμα και αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, κυρίως επειδή θέλουν να αποφύγουν να ταλαιπωρηθούν οι ίδιες και το έμβρυο από έναν πολύωρο τοκετό.

Όταν μια έγκυος επιλέξει να γεννήσει με καισαρική τομή, οι μαιευτήρες, συνήθως, προτείνουν να πραγματοποιείται περίπου δέκα μέρες πριν την ολοκλήρωση των 9 μηνών κύησης, ανάλογα με το βάρος του μωρού.

Πότε συνιστάται καισαρική τομή;
Συνήθως, προγραμματίζεται καισαρική τομή:

 • Όταν το κεφάλι ή το σώμα του μωρού είναι πολύ μεγάλο για να περάσει με ασφάλεια από τη λεκάνη της μητέρας ή εάν η λεκάνη της μητέρας είναι πολύ μικρή για να υποστεί έναν φυσιολογικό τοκετό.
 • Όταν το έμβρυο δεν έχει πάρει σωστή θέση.
 • Όταν η εγκυμονούσα έχει ξαναγεννήσει με καισαρική τομή. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στον τύπο της τομής που είχε γίνει στη μήτρα κατά την προηγούμενη επέμβαση.
 • Όταν υπάρχει πολύδυμος κύηση. Για την ασφάλεια των διδύμων ή πολυδύμων, επιλέγεται συνήθως  η καισαρική τομή.
 • Οταν ο πλακούντας είναι συνδεδεμένος πολύ χαμηλά στα τοιχώματα της μήτρας και εμποδίζει την έξοδο του εμβρύου από τον τράχηλο.
 • Όταν το έμβρυο είναι υπερβολικά μικρό (καθυστέρηση στην ενδομήτρια ανάπτυξη)

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις η καισαρική τομή δεν επιλέγεται εξ' αρχής, αλλά χρησιμοποιείται αναγκαστικά, ως έσχατη λύση. Συνήθως αυτό συμβαίνει:

 • Όταν ο ομφάλιος λώρος είναι τυλιγμένος γύρω από το έμβρυο, με κίνδυνο να του προκαλέσει ασφυξία.
 • Όταν ο τοκετός δεν εξελίσσεται φυσιολογικά, συνήθως λόγω του ότι δεν ολοκληρώνεται η διαστολή του τραχήλου της μήτρας ή επειδή το έμβρυο έχει σταματήσει να κινείται προς τον τράχηλο.
 • Όταν ο ομφάλιος λώρος βγαίνει από τον τράχηλο της μήτρας πριν βγει το μωρό (πρόπτωση του ομφάλιου).
 • Όταν έχουμε απότομη αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας.

Διαδικασία

Σε μια διαδικασία καισαρικής τομής, παρίστανται ο χειρουργός (μαιευτήρας) και ο βοηθός του, ο αναισθησιολόγος και ο βοηθός του, η νοσοκόμα χειρουργείου, δύο επιπλέον νοσοκόμες ή μαίες και ένας παιδίατρος.

Στην αρχή της διαδικασίας γίνεται η αναισθησία. Έπειτα καθαρίζεται η κατώτερη περιοχή της κοιλιάς με ένα αντισηπτικό και ο χειρούργος κάνει μία τομή οριζόντια ή σπανίως πλέον κάθετα. Στη συνέχεια γίνεται μια νέα τομή (περίπου 8 έως 10 εκατοστών) στα τοιχώματα της μήτρας και ο γιατρός βγάζει με προσεκτικές κινήσεις το νεογνό.

Αφού αφαιρείται και ο πλακούντας, ο μαιευτήρας ράβει την τομή. Για το κλείσιμο της τομής χρησιμοποιούνται ράμματα απορροφήσιμα ή ειδικοί συνδετήρες  Η διάρκεια της καισαρικής τομής σε ένα επείγον περιστατικό είναι περίπου 2 λεπτά έως ότου βγεί το μωρό. Σε μία προγραμματισμένη επέμβαση ο αντίστοιχος χρόνος υπολογίζεται σε 5 με 10 λεπτά. Μαζί με τη διαδικασία αφαίρεσης του πλακούντα και του κλεισίματος των τομών, η συνολική διάρκεια της καισαρικής τομής ανέρχεται σε 35 λεπτά.

Κατά την Καισαρική τομή δεν υπάρχει πόνος, αφού χρησιμοποιείται αναισθησία συνήθως επισκληρίδιος. 

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από μία καισαρική τομή είναι περίπου 3 με 4 μέρες και διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. Οι περισσότερες γυναίκες σηκώνονται μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Ο πόνος από την τομή καταπολεμάται επιτυχώς με τη χορήγηση κατάλληλων αναλγητικών χαπιών. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχει γίνει επισκληρίδιος αναισθησία, τότε συνεχίζεται μερικώς η έγχυσή της για τη μείωση του πόνου.  

Η καισαρική τομή δεν εμποδίζει τη μητέρα να θηλάσει το μωρό της.

Οι μελλοντικές κυήσεις μπορούν επίσης να καταλήξουν σε καισαρική τομή, εάν και εφόσον συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν και στην πρώτη καισαρική τομή.

Κίνδυνοι καισαρικής τομής

Όπως κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, έτσι και η καισαρική τομή έχει κάποιους κινδύνους. Μερικοί από αυτούς είναι:

 • Μολύνσεις ή αιμορραγία
 • Κίνδυνος από τη γενική αναισθησία
 • Τραυματισμός του νεογνού
 • Φλεβική θρόμβωση κάτω άκρων της μητέρας

Πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή

 • Η πλειονότητα των γυναικών που γεννούν με καισαρική τομή μπορεί να έχουν φυσιολογικό τοκετό σε επόμενη εγκυμοσύνη τους εάν:
 • Έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δύο ετών από την καισαρική τομή, ώστε να έχει επουλωθεί η μήτρα
 • Εάν το έμβρυο έχει έρθει στη σωστή θέση και δεν είναι ταλαιπωρημένο από άλλους παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Ο μαιευτήρας είναι πλήρως ενήμερος για το ιστορικό της εγκύου και έχει την εμπειρία να ανταπεξέλθει στην παρούσα κατάσταση.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας προκειμένου να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις μας για επιστημονικές εκδηλώσεις και προσφορές. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.
©2018 Womens Care - All Rights Reserved