ΈΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΈΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η υποψία ότι ένα ζευγάρι είναι κατά πάσα πιθανότητα υπογόνιμο μπαίνει όταν, παρά το γεγονός ότι έχει προσπαθήσει για χρονικό διάστημα ενός έτους να μείνει η γυναίκα έγκυος και ενώ βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, αυτό δεν έχει γίνει εφικτό.

Επίσης, όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από 36 ετών και αντιμετωπίζει κάποιο γνωστό πρόβλημα γονιμότητας ή παρουσιάζει προδιάθεση για υπογονιμότητα λόγω ανάλογου ιστορικού, τίθεται η υποψία υπογονιμότητας.

Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθούνται, προτού ληφθεί η απόφαση ότι ένα υπογόνιμο ζευγάρι πρέπει να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κατ’ αρχήν, επιβάλλεται να γίνεται διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτιών υπογονιμότητας. Ακολούθως, πρέπει να προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία του προβλήματος που υφίσταται, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα για φυσιολογική τεκνοποίηση. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, το ζευγάρι πρέπει να προχωρά σε διαδικασία τεκνοποίησης με τη μέθοδο της εξωσωματικής.

Ο έλεγχος υπογονιμότητας όσον αφορά τη γυναίκα είναι ο ακόλουθος:

 • Ορμονικός έλεγχος της γυναίκας τη 2η -4η ημέρα του κύκλου. Συγκεκριμένα, γίνεται μέτρηση των επιπέδων FSH,LH, οιστραδιόλης κατά τον οποίο διαπιστώνεται η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων στις ωοθήκες.

 • Έλεγχος προγεστερόνης κατά την 21η ημέρα του κύκλου προς διαπίστωση τυχόν ωορρηξίας.

 • Έλεγχος προλακτίνης και ανδρογόνων , ο οποίος γίνεται ανεξάρτητα από τον κύκλο.

 • Έλεγχος AMH – Αντιμυλέριου ορμόνης, ο οποίος γίνεται, επίσης, ανεξάρτητα από τον κύκλο. Πρόκειται για μια καινούρια και πολύ αξιόπιστη απλή εξέταση αίματος που παρέχει πολύ καλή εκτίμηση του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες.

 • Έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας σε γυναίκες οι οποίες έχουν διαπιστωμένα θυρεοειδική νόσο.

 • Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας, ωοθηκών και σαλπίγγων

 • Έλεγχος για πιθανή απόφραξη των σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία (HSG).

 • Διαγνωστική ή/και επεμβατική υστεροσκόπηση

 • Λαπαροσκοπικός έλεγχος της πυελικής χώρας για εξακρίβωση τυχόν ανατομικών προβλημάτων στην περιοχή που καθιστούν δυσχερή τη γονιμοποίηση. Με τον τρόπο αυτόν, εξακριβώνονται τυχόν ανωμαλίες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που πιθανόν δρουν ανασταλτικά στη γονιμότητα της γυναίκας, όπως ινομυώματα και ενδομητρίωση. Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα αποτελούν οι ενδομήτριοι πολύποδες που λειτουργώντας στην ουσία ως ξένο σώμα, είναι δυνατόν να παρεμποδίσουν τη σύλληψη του ωαρίου από σπερματοζωάριο, αλλά και σε περίπτωση κύησης να σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα αποβολών.

Ο έλεγχος υπογονιμότητας όσον αφορά τον άντρα είναι ο ακόλουθος:

 • Εξέταση του σπέρματος με σπερμοδιάγραμμα, προκειμένου να εξακριβωθεί η ποιότητα του σπέρματος (εξετάζεται το PH και ο όγκος του σπέρματος,  ο αριθμός, η συγκέντρωση και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς και η μορφολογία τους).  

 • Εξέταση κατακερματισμού του DNA του σπέρματος (sperm fragmentation). Πρόκειται για μία καινούργια σχετικά μέθοδο εξέτασης της τυχόν καταστροφής του σπέρματος στην κεφαλή των σπερματοζωαρίων λόγω διαφόρων λόγων. Ενδείκνυται κατά κύριο λόγο όταν υπάρχει ιστορικό προηγηθεισών αποβολών, αποτυχημένων εξωσωματικών, καθώς και όταν διαπιστώνεται χαμηλής ποιότητας σπέρμα.

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.