Γονιμότητα και καρκίνος

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η γυναικεία γονιμότητα επηρεάζεται δυσμενώς από την εμφάνιση ενός καρκίνου μιας και μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα η εφεδρεία των ωοθηκών σε ωοθυλάκια ή ακεραιότητα της μήτρας.

Μία από τις μάστιγες της εποχής είναι ο καρκίνος ο οποίος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με αριθμητική πρόοδο. Ο νευρωτικός σύγχρονος τρόπος ζωής και οι τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισής του με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.  Δυστυχώς και οι γυναικολογικοί καρκίνοι έχουν μία αυξητική τάση, παρόλο τον προληπτικό τακτικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του ενδομητρίου, ο καρκίνος των ωοθηκών και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, με τον  τελευταίο να αποτελεί το συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόληψη δεν χαίρει καθολικής αποδοχής στις συνειδήσεις του κόσμου.

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε/ και  με ακτινοβολία είτε / και με χημειοθεραπεία.

Τόσο η ακτινοθεραπεία, όσο και η  χημειοθεραπεία δυστυχώς δεν δρουν εκλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα της πάσχουσας περιοχής.  Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένας όγκος στην ελάσσονα πύελο και χρειαστεί  να γίνει ακτινοθεραπεία, δυστυχώς η ακτινοβολία δε θα περιοριστεί στα καρκινικά κύτταρα της πάσχουσας περιοχής αλλά αντίθετα θα προκαλέσει βλάβες σε όλα τα κύτταρα της ακτινοβολούμενης περιοχής  συμπεριλαμβανομένων και των ωοθηκών.  Ομοίως, και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δεν δρουν εκλεκτικά και έχουν την τάση να καταστρέφουν  όλα τα κύτταρα εκείνα που διαιρούνται γρήγορα, όπως συμβαίνει  με τα κύτταρα του ωοθηκικού ιστού.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα μίας γυναίκας που νοσεί από καρκίνο. 

Εκτός από την τελική επιλογή του θεραπευτικού σχήματος, (συνδυασμός ακτινοθεραπείας με χημειοθεραπεία ή μόνο ΧΜΘ ή μόνο ΑΚΘ), τη δοσολογία της ακτινοβολίας ή των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, τον τύπο των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (τα τελευταίας γενιάς φάρμακα είναι λιγότερο βλαπτικά), επίσης καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η ηλικία της ασθενούς.

Ηλικία γυναίκας και διατήρηση γονιμότητας

Ένα σύνηθες επακόλουθο της αντικαρκινικής θεραπείας, είναι η πρόκληση αμηνόρροιας, δηλαδή η απουσία έμμηνου ρύσεως για ένα χρονικό διάστημα. 

Η διατήρηση της αμηνόρροιας είναι συνάρτηση της ηλικίας της γυναίκας.  Αν πρόκειται για μία νέα γυναίκα μέχρι και περίπου 30-35 ετών, το πιθανότερο είναι πως η αμηνόρροια είναι αναστρέψιμη. Αντίθετα, αν πρόκειται για μία μεγαλύτερη γυναίκα, κοντά στα 40 έτη και πάνω, δυστυχώς η αμηνόρροια συνήθως εγκαθίσταται μόνιμα κα η γυναίκα μπαίνει σε πρόωρη εμμηνόπαυση ή αλλιώς πρόωρη ωθηκική ανεπάρκεια.

Έτσι, οι προτάσεις ως προς τη διαφύλαξη της γονιμότητάς διαφέρουν.

Συνεργασία Γυναικολόγου και Ογκολόγου

Απαιτείται η σύμπραξη δύο ειδικοτήτων, δηλαδή του ογκολόγου γιατρού από τη μια και του ειδικού ιατρού υποβοηθούμενης αναπαρωγής, από την άλλη.

Ωστόσο, η γενική σύσταση είναι η κατάψυξη ωαρίων [κρυοσυντήρηση] προτού ξεκινήσει το χημειοθεραπευτικό πρωτόκολλο ή το ακτινοθεραπευτικό σχήμα.

Η κρυοσυντήρηση πραγματοποιείται στην υψηλής τεχνολογίας Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Institute of Life.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Λύση για τη γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία καρκίνου ή θέλει να μεταθέσει την απόκτηση παιδιών στο μέλλον.

Η γυναίκα υπόκειται σε ενέσιμη αγωγή για να ωριμάσουν τα ωάρια στην ωοθήκη της. Στο διάστημα αυτό, η γυναίκα παρακολουθείται υπερηχογραφικά αλλά και αιματολογικά. Όταν ωριμάσουν τα ωάρια της, αφαιρούνται από την ωοθήκη με ελαφρά νάρκωση. Η διαδικασία γίνεται από τον κόλπο, είναι ολιγόλεπτης διάρκειας και δεν απαιτεί μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση.

Η γυναίκα φεύγει από τη Μονάδα Εξωσωματικής λίγες ώρες αργότερα και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές / επαγγελματικές της δραστηριότητες.

υπογονιμότητα
υπογονιμότητα

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.