Το πρώτο παιδί στον κόσμο, από την πρώτη «τριμερή» εξωσωματική γονιμοποίηση

Το πρώτο παιδί στον κόσμο, από την πρώτη «τριμερή» εξωσωματική γονιμοποίηση

Γεννήθηκε το πρώτο παιδί στον κόσμο, στο Μαιευτήριο Ιασώ από την ομάδα μας στο Κέντρο Εξωσωματικής μας Institute of Life - IASO με τη μέθοδο μεταφοράς μητρικής ατράκτου (πυρήνα) του ωαρίου.

Ειδικότερα, μία 32χρόνη Ελληνίδα γέννησε την Τρίτη αγοράκι με βάρος 2,9 κιλά και τόσο εκείνο, όσο και η μητέρα χαίρουν άκρας υγείας. Για να ξεπεράσουμε τη μέχρι τώρα στειρότητα της μητέρας, επιστράτευσαμε μία νέα πειραματική τεχνική. Χρησιμοποίησαμε ένα ωάριο από τη μητέρα, σπερματοζωάρια από τον πατέρα και ακόμα ένα ωάριο από άλλη γυναίκα.

Η συγκεκριμένη τεχνική αναπτύχθηκε για να βοηθήσει γυναίκες που πάσχουν από θανατηφόρες ασθένειες τις οποίες μπορεί να κληρονομήσει το μωρό.

Συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή, αφορά γυναίκες με πολλές αποτυχίες στην εξωσωματική που θέλουν μια τελευταία ευκαίρια για απόκτηση παιδιού με το δικό τους γενετικό υλικό, πρίν προσφύγουν στη δωρεά ωαρίων. Επειδή στο ωάριο δεν γερνάει ο πυρήνας (ο οποίος περιέχει σχεδόν το 100% του γενετικού υλικού του ανθρώπου) αλλά το περίβλημα (κυτταρόπλασμα). Έτσι, με τη μέθοδο αυτή, μεταφέρουμε τον πυρήνα από ένα προβληματικό ωάριο μέσα στο κυτταρόπλασμα ενός νεώτερου ωαρίου δότριας, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει τον δικό του πυρήνα.

Σχηματικά, δείτε τη διαδικασία που πραγματοποιείται:

Η μέθοδος εξελίχθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της κλινικής εφαρμογής από το κέντρο μας το Institute of Life - IASO με τη συνεργασία των Ισπανών εμβρυολόγων Glora Caideron και Nuno Borges.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γέννηση αυτή έγραψε ιστορία, ενώ η είδηση φιλοξενήθηκε σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως ενδεικτικά: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗBBCTHE INDEPEDENT, κ.α.