Υστεροσκόπηση: εργαλείο και για την υπογονιμότητα

Υστεροσκόπηση: εργαλείο και για την υπογονιμότητα

H υστεροσκόπηση αποτελεί την πιο σύγχρονη και αξιόπιστη μέθοδο διερεύνησης παθήσεων του εσωτερικού της μήτρας.

Πρωτοανακαλύφθηκε από τον Pantaleoni το 1869.

Στην εποχή μας η υστεροσκόπηση έχει τελειοποιηθεί με αποτέλεσμα να αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο (minimally invasive surgery) και η γυναίκα την ίδια ημέρα επιστρέφει στην καθημερινότητά της.

  • Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται τόσο διαγνωστικά για τον αποκλεισμό παθολογίας του εσωτερικού της μήτρας όσο και θεραπευτικά, προκειμένου παραδείγματος χάρη να αφαιρέσουμε τυχόν ινομυώματα ή πολύποδες ως αιτία αιμορραγιών.
  • Η υστεροσκόπηση αποτελεί ξεκάθαρα εξέταση εκλογής για τη διαπίστωση ή και αντιμετώπιση πλειάδας γυναικολογικών παθήσεων όπως, ενδομητρικοί πολύποδες, ινομυώματα, αιμορραγίες τόσο προεμμηνοπαυσιακά όσο και εμμηνο/μετεμμηνοπαυσιακά, αξιολόγηση πεπαχυσμένου ενδομητρίου σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο προς αποκλεισμό ύποπτης δυσπλασίας ή κακοήθειας ενδομητρίου.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τέλος, η υστεροσκόπηση αποτελεί πολύτιμο διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό εργαλείο στην διερεύνηση υπογονιμότητας (λύση συμφύσεων, ενδομητρικό scratching με το ειδικό ψαλίδι υστεροσκόπησης Bettochi), αρκεί βεβαίως να γίνει από έμπειρο και σωστά εκπαιδευμένο γυναικολόγο χειριστή.

Η υστεροσκόπηση συνίσταται στην τοποθέτηση ενός ειδικού τηλεσκοπίου στο εσωτερικό της μήτρας μέσω του κόλπου και του τραχήλου. Αρχικά χρειάζεται να διαταθεί το εσωτερικό της μήτρας και αυτό γίνεται με τη βοήθεια έγχυσης φυσιολογικού ορού. Το υστεροσκόπιο είναι επίσης συνδεδεμένο με ειδικό καλώδιο οπτικών ινών με πηγή ψυχρού φωτισμού ενώ τέλος στο φακό του υστεροσκοπίου είναι συνδεδεμένη κάμερα προκειμένου η ενδοσκοπική αυτή εξέταση να προβάλλεται απευθείας σε οθόνη και να καταγράφεται σε DVD.

Η υστεροσκόπηση είναι χωρίς αμφιβολία η πιο εκλεπτυσμένη και σύγχρονη μέθοδος διάγνωσης και αντιμετώπισης παθήσεων του εσωτερικού της μήτρας που δίνει άμεσα και αποτελεσματικά λύση σε πολλά γυναικολογικά προβλήματα παρέχοντας συγχρόνως μία καλή ποιότητα ζωής στην ασθενή μας.