πολυποδες

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

Καλοήθεις σχηματισμοί που εντοπίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας της μήτρας και παρατηρούνται αρκετά συχνά σε γυναίκες που βρίσκονται στην περί- ή μεταμμηνοπαυσιακή ηλικία.

Τι είναι οι πολύποδες ενδομητρίου;

Οι πολύποδες ενδομητρίου είναι καλοήθεις τις περισσότερες φορές τοπικές παχύνσεις του ενδομητρίου και σπανίως μόνο περιέχουν καρκινικά κύτταρα, ενώ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελούν προκαρκινωματώδεις καταστάσεις.

Ως προς τον αριθμό, μπορεί να είναι ένας ή πολλαπλοί και ως προς τη μορφολογία τους άμισχοι (δηλαδή με επίπεδη βάση) ή έμμισχοι (απαντούν σε μεγαλύτερη συχνότητα και μπορεί να εμφανίζουν επιφανειακή αγγείωση).

Ιστολογικά, αποτελούνται από πυκνό ινώδη συνδετικό ιστό και αγγεία. Το μέγεθός τους ποικίλλει από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Ως προς την εντόπιση τους, είναι δυνατόν να επεκτείνονται στον τράχηλο της μήτρας, όπως επίσης στον κόλπο.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Oι ενδομήτριοι πολύποδες μπορεί άλλες φορές να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και άλλες φορές να δίνουν θορυβώδη συμπτώματα, όπως έντονη και ανώμαλη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης, αιμορραγία στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ δύο κύκλων, κολπική αιμορραγία μετά την επαφή, κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας με την έννοια της δυσκολίας επίτευξης κύησης, αλλά και με την αυξημένη συχνότητα αποβολών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση.

Έτσι, η αφαίρεση των πολυπόδων μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα ή/ και να αυξήσει τις πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολύποδων;

Διάφοροι παράγοντες ενοχοποιούνται ότι μπορεί να ευθύνονται ή να διευκολύνουν την ανάπτυξη πολυπόδων στο ενδομήτριο.

Οι σημαντικότεροι είναι:
  • η παχυσαρκία,
  • η ύπαρξη ιστορικού πολυπόδων στον τράχηλο της μήτρας,
  • η λήψη ορμονικών σκευασμάτων,
  • οι ακατάστατοι κύκλοι όπως σε περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών.

Διάγνωση & Θεραπεία

Ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα και η επιβεβαίωση και ταυτόχρονη θεραπεία με υστεροσκόπηση, η οποία επιτρέπει την εξέταση της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας με κάμερα υψηλής ανάλυσης.

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, είναι καλοήθεις, παρόλα αυτά, πάντοτε γίνεται αποστολή του αφαιρεθέντος υλικού προς βιοψία, ώστε να αποκλειστούν καταστάσεις που μπορεί να μοιάζουν με πολύποδες της μήτρας (προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και καρκίνος της μήτρας).

Εάν παρατηρείται πρόπτωση του πολύποδα μέσω του τραχήλου της μήτρας στον κόλπο, αυτός μπορεί να γίνει αντιληπτός ακόμα και κατά τη διάρκεια λήψης τραχηλικού δείγματος για τεστ Παπανικολάου.

Θεραπευτικά, εκτός από την αφαίρεση του ενδομήτριου πολύποδα με υστεροσκόπηση - που αποτελεί και την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο - μπορεί να πραγματοποιηθεί απόξεση, κατά την οποία αφαιρείται τυφλά ένα λεπτό στρώμα από το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας της μήτρας σε περιπτώσεις όπου το ενδομήτριο είναι ομοιόμορφα πεπαχυσμένο. Για τον λόγο αυτόν, η απόξεση συχνά πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την υστεροσκόπηση, μιας και η τελευταία δρα επιβοηθητικά στην επιτυχή εκτέλεσή της. Και με την απόξεση, αφαιρείται αφενός ο ενδομήτριος πολύποδας, αφετέρου δε λαμβάνεται το απαιτούμενο υλικό, προκειμένου να γίνει ιστολογική εξέταση.

Ο λόγος που οι πολύποδες ενδομητρίου πρέπει πάντοτε να αφαιρούνται είναι η μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα κακοήθειας σε αυτούς.

Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι είναι δυνατή και η απλή παρακολούθηση των ενδομήτριων πολυπόδων με συχνά διακολπικά υπερηχογραφήματα, όταν αυτοί είναι ασυμπτωματικοί και πολύ μικροί.

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.