Τεστ Παπανικολάου ή τεστ ΠΑΠ

Ο πρωταρχικός λόγος για να κάνετε τεστ Παπανικολάου-HPV test είναι ο έλεγχος για προκαρκινικά κύτταρα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στον τράχηλο. Η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το τεστ ΠΑΠ συνίσταται να πραγματοποιείται σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες από 21-65 ετών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που έχουν υποστεί υστερεκτομή ή βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, αν κρίνεται απαραίτητο

Το τεστ Παπανικολάου εντοπίζει αυτές και άλλες μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ρουτίνας, τα κύτταρα από τον τράχηλο σας αφαιρούνται απαλά και εξετάζονται για μη φυσιολογική ανάπτυξη. Μπορεί να είναι ελαφρώς άβολο, αλλά συνήθως δεν προκαλεί μακροχρόνιο πόνο.

Σε περίπτωση που τα ευρήματα του δείγματος δεν είναι φυσιολογικά και δείξουν κάποια αλλοίωση, ο ιατρός θα συστήσει συμπληρωματικές γυναικολογικές εξετάσεις, όπως κολποσκόπηση και καλλιέργεια κολπικού υγρού, με στόχο να εντοπίσει τη φύση και το είδος της αλλοίωσης και να προχωρήσει στο απαραίτητο θεραπευτικό πλάνο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ Παπανικολάου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανιχνεύσουμε αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας πριν αναπτυχθεί καρκίνος. Ακόμη και στην πολύ σπάνια περίπτωση που υπάρχει πολύ σοβαρή βλάβη η έγκαιρη θεραπεία είναι σωτήρια!!!!!