Tο πιο κοινό αίτιο γυναικείας υπογονιμότητας – το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – ενδέχεται να οφείλεται σε ανισορροπία ορμονών προ τοκετού.
Το εύρημα αυτό οδήγησε στη θεραπεία του γνωστού συνδρόμου στα ποντίκια και κλινικές δοκιμές για αυτό το φαρμακευτικό σκεύασμα αναμένεται να ξεκινήσουν σε γυναίκες μέσα στο έτος.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρρεάζει 1 στις 5 γυναίκες παγκοσμίως, 3/4 εκ των οποίων προσπαθούν να αποκτήσουν το δικό τους παιδάκι. Η πάθηση περιλαμβάνει υψηλά ποσοστά τεστοστερόνη, κύστεις στις ωοθήκες, ασταθής έμμηνος ρύση και προβλήματα στη ρύθμιση σακχάρου. Ωστόσο, τα ακριβή αίτια του συνδρόμου αυτού ήταν έως σήμερα ένα μυστήριο.
Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν τις πάσχουσες να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους, αλλα τα ποσοστά επιτυχίας τους σε ορισμένες ομάδες δεν ξεπερνούν το 30%.
Τώρα, οι ερευνητές απο το Γαλλικό Ινστιτουτο Υγείας & Έρευνας βρήκαν ότι το αιτιο του συνδρόμου πολυκυστικών ενδέχεται να ενεργοποιείται πριν τη γέννηση από την υπερβολική έκθεση στην AMH (αντιμυλλέρια ορμόνη) μέσα στη μήτρα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι έγγυες γυναίκες με πολυκυστικές είχαν 30% υψηλότερα ποσοστά AMH σε σχέση με το φυσιολογικό. Βασιζόμενοι στο γεγονός ότι το σύνδρομο είναι κληρονομικό, αναζήτησαν το κατά πόσο αυτή η ορμονική διαταρραχή κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει στην ίδια παθογένεια και στις κόρες των ασθενών αυτών.
Προκειμένου να δοκιμάσουν την ιδέα αυτή, έκαναν σχετικά πειράματα σε ποντίκια. Απεδείχθη ότι οι θηλυκοί απόγονοι όσο μεγάλωναν εμφάνιζαν τα συμπτώματα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών όπως καθυστερημένη εφηβεία, σποραδική ωορρηξία, δυσκολίες στη σύλληψη, λιγότερο αριθμό απογόνων.
Η υπερβολική ποσότητα της AMH ορμόνης φάνηκε να προκαλεί αυτό το σύνδρομο από τον υπερέλεγχο κάποιων νευρικών κυττάρων που ρυθμίζουν με τη σείρα τους την έκκριση τεστοστερόνης.
Η ερευνητική ομάδα επίσης κατέφερε να αντιστρέψει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας μια φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην εξωσωματική για τη ρύθμιση των ορμονών.
Μετά τη θεραπεία, τα ποντίκια σταμάτησαν να έχουν συμπτώματα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Εάν το σύνδρομο πραγματικά μεταφέρεται από τη μαμά στην κόρη μέσω ορμονών στη μητρά, αποδεικνύει γιατί είναι τόσο δύσκολο να ανιχνευθεί το όποιο γενετικό αίτιο της πάθησης αυτής.
Τα ευρήματα ενδέχεται επίσης να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό φαίνεται να μπορούν να μείνουν έγκυες πιο εύκολα στα 35+ και αρχές των 40 ετών τους.
Στις ηλικίες αυτές, η AMH ορμόνη είναι γνωστό ότι μειώνεται σηματοδοτόντας και τη μείωση της γονιμότητας της κάθε γυναίκας.
Αλλά στις γυναίκες αυτές που η AMH ξεκινά από πολύ υψηλά επίπεδα, η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση τους αποκαθιστά τη γονιμότητα.
Ωστόσο, ακόμη χρειάζονται πολλές μελέτες για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.