Δωρεά Ωαρίων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια  ασθενής μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ωάρια δότη στη θεραπεία προκειμένου να καταφέρει  να δημιουργήσει  την οικογένεια της. Ο πιο  συνηθισμένος λόγος σχετίζεται με την ηλικία της γυναίκας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεται πως η ποιότητα των ωαρίων επιδεινώνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, επομένως, ακόμη κι αν η ασθενής έχει τακτικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, μπορεί να μην είναι δυνατή η σύλληψη χρησιμοποιώντας τα δικά της ωάρια.

Οι ενδείξεις για δωρεά ωαρίου περιλαμβάνουν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ή πρόωρη εμμηνόπαυση. Γυναίκες δηλαδή που έχουν χάσει τη δυνατότητα να παράγουν ικανό αριθμό (ή καλής ποιότητας) ωαρίων για γονιμοποίηση
  • Όταν παρατηρείται μειωμένη ανταπόκριση σε φάρμακα διέγερσης ωοθηκών
  • Μετά από αποτυχία πολλών προσπαθειών διαφόρων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF, ICSI)
  • Σε φορείς κληρονομούμενης γονιδιακής ανωμαλίας . Τέτοιες ασθένειες μπορεί να μεταφερθούν στα παιδιά. Έτσι, αντί να μπουν σε κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί που μπορεί να υποφέρει σε μεγάλο βαθμό, ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να έχουν τη δυνατότητα για ένα απόλυτα υγιές παιδί μέσω δωρεάς ωαρίων

Η  επίτευξη εγκυμοσύνης με δωρεά ωαρίων δεν εξαρτάται από την ηλικία της λήπτριας αλλά από αυτήν της δότριας. Επομένως, η επιτυχία της δωρεάς ωαρίων είναι η ίδια, είτε το ζευγάρι αποφασίσει να την επιχειρήσει την στιγμή που τίθεται η ένδειξη για δωρεά ωαρίων ή, για παράδειγμα, 1-2 χρόνια αργότερα. Στη δωρεά ωαρίων όχι μόνο αυξάνεται το ποσοστό εγκυμοσύνης, αλλά μειώνεται σημαντικά το ποσοστό αποβολής καθώς τα ωάρια προέρχονται από νέες κοπέλες, κάτω των 35 ετών, χωρίς προβλήματα γονιμότητας.

Με βάση την κείμενη Νομοθεσία  οι δότριες είναι υγιείς  γυναίκες κάτω των 35 ετών.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η δωρεά ωαρίων είναι απόλυτα ανώνυμη και εθελοντική, που σημαίνει:

  • Ανώνυμη: ούτε το ζευγάρι επιτρέπεται να μάθει την ταυτότητα της δότριας, ούτε η δότρια να γνωρίσει το ζευγάρι. Τόσο το ζευγάρι όσο και η δότρια υπογράφουν τις αντίστοιχες σχετικές έγγραφες συναινέσεις πριν τη θεραπεία.
  • Εθελοντική: η δωρεά ωαρίων είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα σε μια άλλη. Η κάθε γυναίκα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν επιθυμεί να βοηθήσει μια άλλη γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια.

Η δότρια ωαρίων πρέπει να ταιριάζει φαινοτυπικά με τη λήπτρια, οπότε θα σας δοθεί ερωτηματολόγιο ώστε να επιλέξετε ανάμεσα σε πληροφορίες σχετικά με τη σωματική διάπλαση, ύψος, βάρος, χρώμα οφθαλμών, χρώμα μαλλιών, απασχόληση, ομάδα αίματος – Rh και εκπαίδευση.

Οι δότριες δίνουν ένα λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και ελέγχονται για μεταδοτικά νοσήματα , αιματολογικά νοσήματα καθώς και την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Οι δότριες υποβάλλονται στην κλασική διαδικασία της ορμονικής διέγερσης. Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν δότριες ωαρίων.

Στην πραγματικότητα δωρίζουν ωάρια που αν δεν αναρροφηθούν θα καταστραφούν από τον οργανισμό τους. Όταν τα ωοθυλάκια φθάσουν στο κατάλληλο μέγεθος, γίνεται ωοληψία και τα ωάρια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με τα σπερματοζωάρια του συζύγου. Τα έμβρυα που θα προκύψουν, θα μεταφερθούν  στην κοιλότητα της μήτρας της λήπτρια  εφόσον το ενδομήτριο της έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Διαφορετικά μπορεί να κρυοσυντηρηθούν και να γίνει εμβρυομεταφορά άλλη χρονική στιγμή.

Womens Care
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP