Τεστ Παπανικολάου

Ο πρωταρχικός λόγος για να κάνετε τεστ Παπανικολάου  είναι ο έλεγχος για προκαρκινικά κύτταρα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στον τράχηλο. Η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ Παπανικολάου εφευρέθηκε από τον Γεώργιο Παπανικολάου το 1928 και  είναι μια απλή και ανώδυνη  εξέταση.

Συγκεκριμένα το  δείγμα του τεστ ΠΑΠ εξετάζεται από ειδικό ιατρό  για να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, ανώμαλα κύτταρα π.χ. κύτταρα που εμφανίζουν λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Με αυτόν τον τρόπο ανιχνεύονται πρώιμες κυτταρικές αλλοιώσεις που αν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα, υπάρχει η πιθανότητα να εξαλλαγούν σε καρκινικά κύτταρα με το πέρασμα του χρόνου. Αυτή η πιθανότητα εξαρτάται από το είδος των κυτταρικών αλλοιώσεων που παρατηρούνται στο τεστ Παπανικολάου και από άλλα στοιχεία από το ιστορικό της γυναίκας.

Σε περίπτωση που τα ευρήματα του δείγματος δεν είναι φυσιολογικά και δείξουν κάποια αλλοίωση, ο ιατρός θα συστήσει συμπληρωματικές γυναικολογικές εξετάσεις, όπως κολποσκόπηση και καλλιέργεια κολπικού υγρού, με στόχο να εντοπίσει τη φύση και το είδος της αλλοίωσης και να προχωρήσει στο απαραίτητο θεραπευτικό πλάνο.Υπενθυμίζουμε ότι ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ Παπανικολάου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανιχνεύσουμε αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας πριν αναπτυχθεί καρκίνος. Ακόμη και στην πολύ σπάνια περίπτωση που υπάρχει πολύ σοβαρή βλάβη η έγκαιρη θεραπεία είναι σωτήρια!

Womens Care
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP