Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα αναπόφευκτο συστατικό της γήρανσης και περιλαμβάνει την απώλεια της αναπαραγωγικής λειτουργίας των ωοθηκών. Δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί με ακρίβεια η έναρξη της εμμηνόπαυσης, ειδικά η πρώιμη εμμηνόπαυση, για να δοθεί στις γυναίκες καλύτερος έλεγχος της γονιμότητάς τους.

Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων των ωοθηκών στην εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα που μπορεί να είναι εξουθενωτικά, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος, σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλαγές διάθεσης, απώλεια οστού και μεταβολικές αλλαγές που προδιαθέτουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Η ατομική εμπειρία της μετάβασης στην εμμηνόπαυση ποικίλλει ευρέως.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ηλικιών στις οποίες οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, αν και κατά μέσο όρο, η μαγική χρονιά είναι τα 51.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα περιμένουν μέχρι τότε. Μπορεί να βρίσκεστε στην προεμμηνόπαυση , που ονομάζεται επίσης περιεμμηνόπαυση .

Κατά την περιεμμηνόπαυση, οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Οι αλλαγές περιόδου—είτε είναι πιο μακριά είτε πιο κοντά μεταξύ τους, μεγαλύτερες ή μικρότερες, βαρύτερες ή ελαφρύτερες—είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχετε εισέλθει στην Περιεμμηνόπαυση.

Άλλες σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, εναλλαγές της διάθεσης, αύξηση βάρους ή έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ. Υπάρχουν επίσης δύο καταστάσεις γνωστές ως πρώιμη εμμηνόπαυση , η εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών και η πρόωρη εμμηνόπαυση , η οποία εμφανίζεται πριν από τα 40 .

Τις περισσότερες φορές, η πρώιμη ή πρόωρη εμμηνόπαυση συμβαίνει επειδή μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή με αφαίρεση των ωοθηκών, είτε λόγω καρκίνου των ωοθηκών ή του τραχήλου της μήτρας, ινομυωμάτων ή κάποιου άλλου λόγου.

Η χημειοθεραπεία  μπορεί επίσης να βλάψει τις ωοθήκες σας και να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση.

Επιπροσθέτως ένας  άλλος πιθανός προγνωστικός παράγοντας της πρώιμης εμμηνόπαυσης είναι ο κληρονομικός αν δηλαδή κάποια από τους συγγενείς σας το βίωσε.

Μην Ξεχνάτε:

<<Η εμμηνόπαυση πρέπει να χρησιμοποιείται ως χρόνος για να εξερευνήσετε πηγές ευχαρίστησης και χαράς, να γεμίσετε τον εαυτό σας με θετικές σκέψεις, να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να αναβιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή>>.

Womens Care
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP