Διερεύνηση υπογόνιμου ζευγαριού

Η υπογονιμότητα πλέον έχει γίνει όλο και περισσότερο συνηθισμένη. Ένα στα έξι ζευγάρια είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επίτευξη μίας εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό και συμπεριλαμβάνουν περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής όπως για παράδειγμα το ξεκίνημα μίας οικογένειας σε μεγαλύτερη ηλικία. Στις γυναίκες, η αύξηση της ηλικίας συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για υπογονιμότητα και αποβολές. Άλλες ανωμαλίες όπως ορμονικά προβλήματα, ανωμαλίες της μήτρας, κακή ποιότητα σπέρματος, κάπνισμα, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κακή διατροφή μπορούν επίσης να επηρεάσουν την γονιμότητα ενός ζευγαριού.

Αρχικά καταγράφεται το ιστορικό. Πρέπει καταρχήν να δοθεί  ο κατάλληλος χρόνος για να ρωτήσει ο ειδικός γονιμότητας  όλα όσα ενδιαφέρουν και μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, από τη γυναίκα αναζητείται:

  • το ιστορικό της έμμηνου ρύσεως,
  • το μαιευτικό της ιστορικό (αν δηλαδή έχει μείνει ποτέ έγκυος, αν υπήρξε αποβολή ή έκτρωση και με ποιο τρόπο),
  • αν υπέφερε από χρόνιες κολπίτιδες - λοιμώξεις,
  • αν έχει γίνει κάποια επέμβαση στη μήτρα,
  •  αν υπήρξε ποτέ πυελική φλεγμονή,
  • Αν πάσχει από χρόνια νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, διάφορα άλλα αυτοάνοσα),
  •  γενετικά νοσήματα κ.α.

  Αναφορικά με τον άνδρα, ενδιαφέρει το ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων από βρέφος και αργότερα, τυχόν τραυματισμός των όρχεων, προστατίτιδα, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος, χρόνια νοσήματα, γενετικά νοσήματα.

Δεύτερη προσέγγιση είναι η διενέργεια απλών εξετάσεων. Ο άνδρας θα πρέπει να πραγματοποιήσει αναλύσεις σπέρματος και η  γυναίκα θα πρέπει να εξεταστεί αρχικά με  υπερηχογράφημα, για τη διαπίστωση ανατομικής αρτιότητας των γεννητικών της οργάνων και αν χρήζει αναγκαίο εξετάζεται η διαβατότητα των σαλπίγγων με σαλπιγγογραφία.

Σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί η αιτία της υπογονιμότητας με αυτές τις εξετάσεις στη γυναίκα, ελέγχεται  η ενδομήτρια κοιλότητα αυτής με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης.

Αναλόγως με την αιτία της υπογονιμότητας, προτείνεται και η ενδεδειγμένη λύση στο ζευγάρι από τον ειδικό αναπαραγωγής.

 

Womens Care
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP