Κύστες ωοθηκών

Έννοια Κύστεων των Ωοθηκών

Οι κύστες  των ωοθηκών είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό που αναπτύσσονται μέσα ή πάνω σε μία (ή και στις δύο) ωοθήκες. Η κύστη είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομή γεμάτη υγρό. Οι κύστες  των ωοθηκών είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αλλά ο πόνος στην κοιλιά ή τη λεκάνη είναι συχνός.

Τι είναι οι ωοθήκες και ποιος είναι ο ρόλος τους;

Οι ωοθήκες είναι αναπαραγωγικά όργανα στις γυναίκες και  βρίσκονται στη λεκάνη. Μία ωοθήκη βρίσκεται σε κάθε πλευρά της μήτρας και  παράγουν ωάρια , γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη. Οι ωοθήκες είναι η κύρια πηγή γυναικείων ορμονών που ελέγχουν τη σεξουαλική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των μαστών, του σχήματος του σώματος και των τριχών του σώματος.

Τι προκαλεί τις κύστες ;

Μερικές φορές ένα ωοθυλάκιο δεν απελευθερώνει ένα ωάριο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, και αντ 'αυτού συνεχίζει να γεμίζει με υγρό μέσα στην ωοθήκη. Αυτό ονομάζεται «θυλακιώδης κύστη». Σε άλλες περιπτώσεις, το ωοθυλάκιο απελευθερώνει το ωάριο αλλά ο σάκος σφραγίζεται ξανά και διογκώνεται με υγρό ή αίμα αντί να διαλυθεί. Αυτό είναι γνωστό ως «κύστη ωχρού σωματίου». Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι τύποι λειτουργικών κύστεων ωοθηκών. Οι λειτουργικές κύστες  ωοθηκών είναι και ο πιο κοινός τύπος κύστεων.

Οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κύστεων είναι:

 • Ιστορικό προηγούμενων κύστεων ωοθηκών
 • Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
 • Πρόβλημα γονιμότητας
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Ενδομητρίωση
 • Πρώιμη έμμηνος ρύση
 • Υπερθυρεοειδισμός      

Διαχωρισμός τύπων κύστεως ωοθηκών

Ο πιο κοινός τύπος κύστης ωοθηκών ονομάζεται λειτουργική κύστη. Οι λειτουργικές κύστες  συνήθως δεν είναι επικίνδυνες και συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν μια κύστη ωοθηκών είναι μη λειτουργική, θεωρείται «σύνθετη κύστη ωοθηκών».

Λειτουργικές Κύστες Ωοθηκών

Υπάρχουν δύο τύποι λειτουργικών κύστεων ωοθηκών: οι κύστες  των ωοθυλακίων και οι κύστες  του ωχρού σωματίου.

Οι ωοθυλακικές κύστες  περιέχουν ένα ωοθυλάκιο που απέτυχε να σπάσει και γέμισε με περισσότερο υγρό. Οι κύστες  του ωχρού σωματίου εμφανίζονται όταν το ωοθυλάκιο σπάει για να απελευθερώσει το ωάριο, αλλά στη συνέχεια σφραγίζεται και διογκώνεται με υγρό. Οι κύστες  του ωχρού σωματίου μπορεί να είναι επώδυνες και να προκαλέσουν αιμορραγία. Όταν εμφανίζεται αιμορραγία σε μια λειτουργική κύστη, είναι γνωστή ως αιμορραγική κύστη.

Σύνθετες κύστες  ωοθηκών

Άλλοι τύποι κύστεων ωοθηκών μπορεί να σχετίζονται με ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (POS) και άλλες καταστάσεις. Οι πολυκυστικές ωοθήκες εμφανίζονται όταν οι ωοθήκες είναι ασυνήθιστα μεγάλες και περιέχουν πολλές και  μικρές κύστες  στα εξωτερικά άκρα.

Οι μη καρκινικές αναπτύξεις που δημιουργούνται εξωτερικά του  ιστού επένδυσης των ωοθηκών είναι γνωστές ως κυσταδενώματα. Μια κύστη μπορεί επίσης να αναπτυχθεί όταν ο ιστός της επένδυσης της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα και προσκολλάται στις ωοθήκες γνωστό ως ενδομητρίωμα/εστίες ενδομητρίωσης .

Κύστες ωοθηκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι κύστες  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνήθως λειτουργικές οι οποίες  ανακαλύπτονται στο πρώτο τρίμηνο και συνήθως  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τείνουν να υποχωρούν από μόνες τους πριν από τον τοκετό.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα μιας κύστης ωοθηκών;

Πολλές φορές οι κύστες  των ωοθηκών δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή την έμμηνο ρύση
 • Κοιλιακή πληρότητα
 • Ασυνήθιστη αιμορραγία
 • Αύξηση βάρους
 • Πόνος στην περιοχή της πυέλου, στη μέση ή στους μηρούς

Τα παρακάτω  συμπτώματα χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας:

 • Έντονος πόνος στην κοιλιά που εμφανίζεται ξαφνικά (μπορεί να είναι σημάδι ρήξης κύστης ωοθηκών)
 • Λιποθυμία
 • Αδυναμία
 • Ζάλη
 • Κοιλιακός πόνος που εμφανίζεται με εμετό και πυρετό

Οι κύστες των ωοθηκών μπορούν να διαγνωστούν με διαφορετικούς τρόπους.

 • Υπερηχογράφημα πυέλου και διακολπικού
 • Λαπαροσκοπική Χειρουργική
 • Προσδιορισμός ορού CA-125
 • Επίπεδα Ορμονών

Ποιες είναι οι θεραπείες;

Πολλές λειτουργικές κύστες δεν απαιτούν απολύτως καμία θεραπεία και συχνά υποχωρούν από μόνες τους. Οι κύστες των ωοθηκών ειδικά οι γεμισμένες με υγρό κύστες  σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συχνά αντιμετωπίζονται με προσεκτική αναμονή. Αυτό περιλαμβάνει την επανάληψη της εξέτασης 1 έως 3 μήνες μετά την ανακάλυψη της κύστης. Εάν η κύστη έχει εξαφανιστεί ή εάν δεν υπάρχει αλλαγή, μπορεί να μην απαιτείται θεραπεία.

Φάρμακα

Τα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του πυελικού πόνου . Αυτά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν βοηθούν στη διάλυση της κύστης των ωοθηκών, προσφέρουν μόνο ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ρήξη Κύστης

Τα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων μιας ρήξης κύστης ωοθηκών. Συνήθως δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αλλά μια ρήξη δερμοειδούς κύστης ωοθηκών (ένας τύπος καλοήθους όγκου που περιέχει πολλούς τύπους ιστού σώματος) μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση επειδή το περιεχόμενο της κύστης είναι πολύ ερεθιστικό για τα εσωτερικά όργανα. Μπορεί επίσης να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για ρήξη κύστεων ωοθηκών εάν και εφόσον υπάρχει εσωτερική αιμορραγία ή πιθανότητα καρκίνου.

Womens Care
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP