Μέθοδος Μητρικής Ατράκτου

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για τις γυναίκες  που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή υπογονιμότητα και έχουν βιώσει επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η μέθοδος της Μητρικής Ατράκτου επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των ωαρίων διατηρώντας τα γενετικά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Με αυτόν  τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες  να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες.

Η γέννηση των πρώτων παιδιών, χρησιμοποιώντας DNA τριών διαφορετικών ατόμων είναι πλέον γεγονός. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι η «διόρθωση» του ωαρίου της γυναίκας, το οποίο στο Μιτοχονδριακό DNA της, έφερε την πληροφορία μιας ανίατης ασθένειας.

Το DNA όλων μας χωρίζεται στο DNA του πυρήνα και στο μιτοχονδριακό DNA. Το μιτοχονδριακό DNA έχει μόνο 37 γονίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ενέργειας του κυττάρου. Το DNA του πυρήνα φέρει όλα τα γονίδια (πάνω από 20.000) στα οποία οφείλονται όλα τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ενώ κληρονομούμε το DNA του πυρήνα και από τους δύο γονείς, το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται μόνο από τη μητέρα. Έτσι, για να αποφευχθεί η μεταβίβαση των μιτοχονδρίων που ευθύνονται για γενετικές ασθένειες ή μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί μιτοχονδριακό DNA από μια υγιή δότρια ωαρίου.

Η μέθοδος εξελίχθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, από το πειραματικό στάδιο, στο στάδιο της κλινικής εφαρμογής από το κέντρο μας το Institute of Life - IASO με τη συνεργασία των Ισπανών εμβρυολόγων Glora Caideron και Nuno Borges.

 

Womens Care
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP