Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι ένας τύπος τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) όπου το σπέρμα και ένα ωάριο γονιμοποιούνται έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια  διαδικασία που περιλαμβάνει την συλλογή  ωαρίων από τις ωοθήκες και τον χειροκίνητο συνδυασμό τους με το σπέρμα σε ένα ειδικό εμβρυολογικό εργαστήριο προς γονιμοποίηση. Αρκετές ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, το γονιμοποιημένο ωάριο (που τώρα ονομάζεται έμβρυο) τοποθετείται μέσα σε μια μήτρα. Η εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν αυτό το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας.

Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή όταν:

  • Υπάρχουν παθήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με  φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική αντιμετώπιση όπως η ενδομητρίωση ή οι κατεστραμμένες σάλπιγγες 
  • Ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας, χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή χαμηλή κινητικότητα
  • Κίνδυνος μετάδοσης μιας γενετικής ασθένειας ή διαταραχής
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης IVF

Τα ποσοστά επιτυχίας της διαδικασίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η ηλικία της γυναίκας, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι τόσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα των ωαρίων της
  • Το σπέρμα που θα χρησιμοποιηθεί και η ποιότητα του
  • Η ποιότητα και ο αριθμός των εμβρύων που προκύπτουν

Η διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης IVF

Το πρώτο βήμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση IVF είναι η διέγερση των ωοθηκών για παραγωγή περισσότερων ωαρίων. Η διέγερση ωοθηκών γίνεται με φάρμακα, με στόχο την παραγωγή περισσότερων του ενός ώριμου ωαρίου. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως  διαρκεί 10 -12 ημέρες.

Κατά τη διέγερση των ωοθηκών, γίνεται παρακολούθηση με μια σειρά υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών.

Μόλις κριθεί ότι οι ωοθήκες παράγουν επαρκή αριθμό ωαρίων, πραγματοποιείται  η ωοληψία με τη χρήση μίας λεπτής βελόνας υπό την καθοδήγηση υπέρηχου. Μέσω αυτής της βελόνας γίνεται η αναρρόφηση των ωαρίων. Η διαδικασία αυτή διαρκεί από 10- 20 λεπτά ανάλογα τον αριθμό των ωοθυλακίων και εκτελείται υπό συνθήκες ελαφριάς αναισθηςίας προκειμένου η διαδικαςία να είναι εντελώς ανώδυνη για την ασθενή.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Η γονιμοποίηση γίνεται με επεξεργασμένο σπέρμα σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό και επώαση σε κλίβανο.Το τελευταίο στάδιο είναι η εμβρυομεταφορά. Τα έμβρυα αξιολογούνται και κρίνεται ποια θα μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας, μπορούν να μεταφερθούν 2-4 έμβρυα ανάλογα το ηλικιακό group. Η μεταφορά γίνεται με τη χρήση ενός λεπτού πλαστικού καθετήρα, που περνάει μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο.

Womens Care
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP