Πολύποδες μήτρας

Οι πολύποδες της μήτρας είναι αναπτύξεις που εμφανίζονται στην εσωτερική επένδυση (ενδομήτριο) της μήτρας (το όργανο στο οποίο μεγαλώνει το έμβρυο). Συνδέονται στο ενδομήτριο με ένα λεπτό μίσχο ή μια ευρεία βάση και εκτείνονται προς τα μέσα στη μήτρα.

Οι πολύποδες μπορεί να είναι στρογγυλοί ή ωοειδείς και να κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά (το μέγεθος ενός σουσαμιού) έως μερικά εκατοστά (το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ) ή μεγαλύτερο. Μπορεί να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι πολύποδες. Οι πολύποδες της μήτρας είναι συνήθως καλοήθεις (μη καρκινικοί), αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την περίοδο ( έμμηνο ρύση ) ή την ικανότητα τεκνοποίησης (γονιμότητα).

Οι πολύποδες της μήτρας είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών παρά σε νεότερες γυναίκες και  είναι δυνατόν να εμφανιστούν  μετά την εμμηνόπαυση.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο σχηματίζονται πολύποδες είναι άγνωστος, αλλά οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Τα οιστρογόνα, τα οποία παίζουν ρόλο στην πάχυνση του ενδομητρίου κάθε μήνα, φαίνεται επίσης να συνδέονται με την ανάπτυξη πολυπόδων της μήτρας.

 Τα συμπτώματα των πολύποδων της μήτρας  περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους
  • Ασυνήθιστα έντονη ροή κατά την έμμηνο ρύση
  • Αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων
  • Κολπική κηλίδα ή αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Δυσκολία τεκνοποίησης

Η θεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητη εάν οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, οι πολύποδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εάν προκαλούν έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή εάν υπάρχει υποψία ότι είναι προκαρκινικοί ή καρκινικοί. Θα πρέπει να αφαιρούνται εάν προκαλούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αποβολή ή οδηγούν σε υπογονιμότητα σε γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες. Εάν εντοπιστεί πολύποδας μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Οι πολύποδες μπορούν να διαγνωστούν είτε με διακολπικό υπέρηχο είτε με υστεροσκόπηση είτε με βιοψία ενδομητρίου είτε με απόξεση. Σημειωτέον μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση εάν ένας πολύποδας δεν μπορεί να αφαιρεθεί με άλλες μεθόδους ή εάν οι πολύποδες είναι καρκινικοί.

                          

Womens Care
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP