Πρόπτωση Πυελικού Οργάνου

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων συμβαίνει όταν οι μύες και οι ιστοί που υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα (μήτρα, κύστη ή ορθό) γίνονται αδύναμοι ή χαλαροί. Αυτό επιτρέπει σε ένα ή περισσότερα από τα πυελικά όργανα να πέσει ή να πιέσει μέσα ή έξω από τον κόλπο. Πολλές γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν στον γιατρό τους για τα συμπτώματά τους ή πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους είναι φυσιολογικά. Όμως μην ξεχνάτε πως η  πρόπτωση του πυελικού οργάνου είναι θεραπεύσιμη.

Η πρόπτωση πυελικού οργάνου είναι ένας τύπος διαταραχής του πυελικού εδάφους . Οι πιο συχνές διαταραχές του πυελικού εδάφους που αναφέρονται είναι:

 • Ακράτεια ούρων (διαρροή ούρων)
 • Ακράτεια κοπράνων (διαρροή κοπράνων)
 • Πρόπτωση πυελικού οργάνου (εξασθένηση των μυών και των ιστών που υποστηρίζουν τα όργανα στη λεκάνη)

Οι διαφορετικοί τύποι πρόπτωσης πυελικού οργάνου εξαρτώνται από το πυελικό όργανο που επηρεάζεται. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι περιλαμβάνουν:

Πεσμένη κύστη (που ονομάζεται κυστεοκήλη ): Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος πρόπτωσης πυελικού οργάνου. Αυτό συμβαίνει όταν η κύστη πέφτει μέσα ή έξω από τον κόλπο.

Rectocele:  Αυτό συμβαίνει όταν το ορθό διογκώνεται μέσα ή έξω από τον κόλπο(που ονομάζεται ορθοκήλη).

Πτώση μήτρας (πρόπτωση μήτρας): Αυτό συμβαίνει όταν η μήτρα διογκώνεται μέσα ή έξω από τον κόλπο. Η πρόπτωση της μήτρας μερικές φορές σχετίζεται με την πρόπτωση του λεπτού εντέρου (που ονομάζεται εντεροκήλη ), όπου μέρος του λεπτού εντέρου, διογκώνεται στον κόλπο.

Αν και είναι σπάνιο, η πρόπτωση πυελικού οργάνου μπορεί επίσης να συμβεί μετά από υστερεκτομή . Οποιοδήποτε τμήμα του κολπικού τοιχώματος μπορεί να πέσει, προκαλώντας διόγκωση μέσα ή έξω από τον κόλπο.

Συμπτώματα

Η πίεση από την πρόπτωση μπορεί να προκαλέσει μια διόγκωση στον κόλπο που μερικές φορές μπορεί να γίνει αισθητή ή ορατή. Οι γυναίκες με πρόπτωση πυελικού οργάνου μπορεί να αισθάνονται πίεση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή του σεξ.

Άλλα συμπτώματα της πρόπτωσης πυελικών οργάνων περιλαμβάνουν:

Αίσθημα πίεσης, δυσφορίας, πόνου ή πληρότητας στη λεκάνη

Πυελική πίεση που χειροτερεύει με την ορθοστασία ή το βήχα ή καθώς περνά η μέρα

Ακράτεια  ή προβλήματα με την κινητικότητα του εντέρου

Η πρόπτωση πυελικού οργάνου συμβαίνει όταν οι μύες ή οι συνδετικοί ιστοί της λεκάνης δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι:

 • Κολπικός  τοκετός, ο οποίος μπορεί να τεντώσει και να καταπονήσει το πυελικό έδαφος. Οι πολλαπλοί κολπικοί τοκετοί αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόπτωση πυελικών οργάνων αργότερα στη ζωή.
 • Μακροχρόνια πίεση στην κοιλιά σας, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης από παχυσαρκία, χρόνιου βήχα ή καταπόνησης συχνά κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
 • Ηλικία , οι διαταραχές του πυελικού εδάφους είναι πιο συχνές σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση . Η απώλεια της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόπτωσης πυελικών οργάνων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων, ανάλογα, βέβαια, με τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος ή χάσετε βάρος (αν είστε υπέρβαροι). Οι γυναίκες που έχουν περισσότερα κιλά  είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στο πυελικό έδαφος.

Επιλέξτε τροφές με φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της καταπόνησης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Η πρόληψη της δυσκοιλιότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων διαταραχών του πυελικού εδάφους.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο βήχα, ο οποίος ασκεί πίεση στους μύες του πυελικού εδάφους.

Η θεραπεία για την πρόπτωση πυελικών οργάνων εξαρτάται από τον τύπο της πρόπτωσης που έχετε, τα συμπτώματά σας, την ηλικία σας, άλλα προβλήματα υγείας και το εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί.

Η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Η κλασική κολπορραφία (πρόσθια και οπίσθια), διακολπικά σε περιπτώσεις χαλάρωσης της ουροδόχου κύστης ή και του ορθού (κυστεοκήλη ή ορθοκήλη αντίστοιχα)
 • Η υστερεκτομή επί προπτώσεως της μήτρας διακολπικά, δηλαδή η αφαίρεση της μήτρας μέσα από τον κόλπο. Αποτελεί τη μέθοδο επιλογής, όταν υπάρχει χαλάρωση της μήτρας προς τα κάτω στον κόλπο ή, όταν συνυπάρχει κυστεοκήλη ή ορθοκήλη.
 • Η λαπαροσκοπική κολποανάρτηση που διορθώνει την πρόπτωση του κόλπου που είναι μία πρόπτωση η οποία συμβαίνει συνήθως χρόνια μετά από μία υστερεκτομη.
 • Η κολποανάρτηση και επανατοποθέτηση του προπίπτοντος οργάνου με τοποθέτηση κολπικών πλεγμάτων διακολπικά
 • Η λήψη οιστρογόνων καθώς και η χρήση πιεστικών εργαλείων δηλαδή από διάφορα υλικά (σιλικόνη, βινύλιο, πολυαιθυλαίνιο) που τοποθετούνται ενδοκολπικά κάθε 2-3 μήνες και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η κλασική χειρουργική θεραπεία λόγω άλλων προβλημάτων υγείας της ασθενούς.

Womens Care
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη

Womens Care

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 2106777747 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP