Ανεξήγητη υπογονιμότητα: μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Εκτιμάται ότι το 50% των ζευγαριών που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έχουν διαγνωσθεί για ανεξήγητα αίτια υπογονιμότητας.

Εξερευνούμε κάθε πιθανή πλευρά πριν προτείνουμε σε ένα ζευγάρι τη λύση της εξωσωματικής. Πιστεύουμε δε ότι στα ζευγάρια αυτής της κατηγορίας, όπου δεν εντοπίζεται κάποια υποκείμενη παθογένεια, μια πιο ολιστική προσέγγιση έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Πιστεύουμε δε ότι στα ζευγάρια αυτής της κατηγορίας, όπου δεν εντοπίζεται κάποια υποκείμενη παθογένεια, μια πιο ολιστική προσέγγιση έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος αλλά ότι δεν έχει ανιχνευθεί ακόμη το ακριβές αίτιο που δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Το γεγονός αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι σας είναι δύσκολο και για αυτό σας προτείνουμε κάποιες άλλες λύσεις, όπως:

  1. Όχι μόνο να επαναλάβετε τις ιατρικές εξετάσεις που έχετε πραγματοποιήσει αλλά και πιο εξειδικευμένες για την ανάλυση υποκείμενων παραγόντων που επηρρεάζουν τη γονιμότητά σας ή του / της συντρόφου σας.
  2. Όσο περνούν τα χρόνια, πιστεύουμε ολοένα και περισσότερα στην “ηρεμία μυαλού και ψυχής” και αρκετοί ασθενείς μας αποδεικνύουν την αξία της. Ένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι “γιατί θεωρείται ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος”;! Συχνά, παρατηρούμε ότι υπάρχει και το λεγόμενο “ψυχολογικό μπλοκάρισμα” που με το αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο βρίσκουμε λύση.
  3. Βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής σας.

Η γονιμότητα αφορά το σύνολο της υγείας του οργανισμού και όχι μόνο την ομαλή λειτουργία των σαλπιγγών σας!

Μιλήστε με τον γιατρό μας ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας Δρ. Στέλιο Γρηγοράκη και την ομάδα του για το θέμα γονιμότητάς που σας απασχολεί.