Η γυναίκα στην εγκυμοσύνη, μια τόσο σημαντική περίοδο στη ζωή κάθε γυναίκας, έχει ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας από κάθε άποψη. Μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί ανοσοκαταστολή. Νέα επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι απλά η ανοσολογική κατάσταση της γυναίκα στην εγκυμοσύνη απλά τροποποιείται κυρίως λόγω των ορμονών.
Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός κάθε ενήλικης γυναίκας θα πρέπει να έχει προηγηθεί της σύλληψης και της εγκυμοσύνης, βάσει και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί για τον εποχικό εμβολιασμό γυναικών ιδιαίτερα σε λοιμώξεις όπως η γρίπη που μπορεί να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην υγεία και του εμβρύου.
Βάσει των οδηγιών του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ΗΠΑ (CDC), ο εμβολιασμός της εγκύου γυναίκας συνίσταται στις περιπτώσεις:
- Εάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει εκτεθεί στη λοίμωξη
- Εάν η λοίμωξη έχει πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα υγείας στη μητέρα και το έμβρυο.
- Εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι πιθανό να “βλάψει” το έμβρυο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα οφέλη για τη μητέρα και το έμβρυο από τον εμβολιασμό, είναι μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους που απορρέουν από την έλλειψη εμβολιασμού.
Τα ασφαλή εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:
1. ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ– INFLUENZA A- ANTI H1N 1 VACCINE
Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης ή και σε θηλάζουσες μητέρες παντά με την έγκριση του γυναικολόγου.
Αξιοσημείωτα είναι στα στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι τα αντισώματα που παράγονται από τη μητέρα, ως αποτέλεσμα χορήγησης του εμβολίου, προστατεύουν όχι μόνο τη μητέρα αλλά και το έμβρυο για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μητρικά αντισώματα περνούν τον πλακούντα και φτάνουν στο έμβρυο για να του δώσουν την προστασία που χρειάζεται.
2. ΤΡΙΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΕΤΑΝΟ-ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΥΤΗ (TDaP).
Η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη του νεογνικού τετάνου και κοκκύτη, δύο νόσοι που αποτελούν συχνές αιτίες νεογνικών θανάτων. Η μέγιστη παραγωγή αντισωμάτων από τη μητέρα και ακολούθως η μέγιστη παθητική προστασία (ανοσία) στο νεογνό εμφανίζονται αν η μητέρα εμβολιασθεί μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων.
3. ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ ή/και ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟ.
Αυτά τα εμβόλια δεν αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη. Η χορήγησή τους όμως πρέπει να γίνεται μετά απο εκτίμηση του εξατομικευμένου κινδύνου και κατόπιν έγκρισης του μαιευτήρα-γυναικολόγου. Χαρακτηριστικά, η χορήγησή τους συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις που η μητέρα έχει μεγάλες πιθανότητες να νοσήσει και χρήζει άμεσης προστασίας π.χ. έγκυες που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, γυναίκες με σπληνεκτομή, κ.α.
Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι για τον όποιον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης αρμόδιος είναι ο θεράπων μαιευτήρας – γυναικολόγος. Η όποια απόφαση δε για εμβολιασμό λαμβάνεται κατόπιν συνεκτίμησης του εξατομικευμένου κινδύνου που διατρέχει κάθε γυναίκα να νοσήσει, κ.ο.κ.