Δυσμηνόρροια: ένας λόγος για να μισήσεις την περίοδο σου!

Η δυσμηνόρροια είναι η κατάσταση εκείνη που συνδέεται με αφόρητο πόνο κατά τις ημέρες της περιόδου.

Οι γυναίκες, υποφέρουν τόσο πολύ που συνήθως χρειάζεται εκείνες τις ημέρες να απέχουν από τις μαθησιακές ή επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Η δυσμηνόρροια μπορεί να υπάρχει σε υγιείς κατά τα άλλα γυναίκες, στις οποίες δε συνυπάρχει καμία παθολογία στη μήτρα ή στις ωοθήκες και σε αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται πρωτοπαθής. Αντίθετα, όταν συσχετίζεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις, τότε ονομάζεται δευτεροπαθής.

Οι συνηθέστερες τέτοιες παθολογικές καταστάσεις είναι η ενδομητρίωση, οι ωοθηκικές κύστεις ή οι συμφύσεις λόγω προηγούμενων χειρουργείων.

Η αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας μπορεί να είναι είτε συντηρητική, με τη χρήση αντισυλληπτικών, αναλγητικών ή ακόμα και ορμονικής θεραπείας, είτε σε περίπτωση μη ύφεσης των συμπτωμάτων, η θεραπεία είναι χειρουργική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γενεσιουργός αιτία που την προκαλεί, πχ χειρουργική αφαίρεση της ενδομητριωσικής κύστης. Επιπρόσθετα σε αρκετές περιπτώσεις, ωφέλιμο ρόλο παίζουν και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες ως προς την βελτίωση του πόνου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σωστή διατροφή και ολιστικά προγράμματα εκγύμνασης. Ως προς τη διατροφή, συστήνεται ένα διαιτολόγιο με περιορισμό στη ζάχαρη, στο αλάτι και στην καφείνη και αντίθετα αύξηση στην πρόσληψη της πρωτείνης. Αντίθετα, ως προς την άσκηση, μελέτες έχουν δείξει πως τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα βοηθούν αισθητά στη διαχείριση του πόνου.

Τέλος, προσεγγίσεις όπως ένα ζεστό μπάνιο για 15 περίπου λεπτά, ή τεχνικές όπως ο βελονισμός εκτιμάται πως συμβάλλουν σημαντικά στην ύφεση του πόνου.

Σαφέστατα, η δυσμηνόρροια είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που χρήζει όχι μόνο διερεύνησης αλλά και αντιμετώπισης.

Ο οξύς πόνος τις ημέρες της περιόδου είναι ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας προκειμένου να βρεθεί η εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημά σας και να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις που θα πλήξουν στο μέλλον τη γονιμότητά σας