Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη

Τον τελευταίο καιρό, όλο και συχνότερα απασχολεί την επικαιρότητα το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οι απόψεις πολλές, άλλοτε τεκμηριωμένες και άλλοτε στη σφαίρα την εικασίας έως και της συνωμοσιολογίας. Τα εμβόλια ποικίλλα και πολυάριθμα, άλλα μετρούν δεκαετίες εφαρμογής και έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αναγκαιότητά τους στο πέρασμα του χρόνου και άλλα πιο σύγχρονα και νεότερα που ακόμα δεν έχουν προλάβει να δοκιμαστούν στο χρόνο.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα εμβόλια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, προκειμένου να μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Άλλοτε είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άλλοτε πρέπει να γίνονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

Για παράδειγμα, στην πρώτη περίπτωση ανήκει το εμβόλιο της γρίπης. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίππης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες και συγκεκριμένα από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλιο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει ο εμβολιασμός για τη γρίπη να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην έγκυο, σύμφωνα και με τις διεθνείς οδηγίες, συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και στην εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από το στάδιο της κύησης. Και ενώ το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές για την υγεία της εγκύου, η δική μας σύσταση είναι να γίνεται μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου που είναι και το τρίμηνο της οργανογένεσης, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες αρνητικής επίδρασης του εμβολίου στο έμβρυο, που τυχόν να ανακαλυφθούν στο απώτερο μέλλον, ως προς αυτό. Τέλος, το εμβόλιο της γρίπης θεωρείται ασφαλές και για το θηλασμό.

Αντίθετα με το εμβόλιο της γρίπης, το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς(-έρπητα ζωστήρα) επειδή περιέχει ζωντανό ιό θα πρέπει αυστηρά να γίνεται εκτός κύησης , και συγκεκριμένα τουλάχιστον ένα μήνα μακρυά. Σε περίπτωση τώρα εγκυμοσύνης, έκθεσης στον ιό και έλλειψης ανοσίας στην ανεμοβλογιά, τότε η έγκυος θα πρέπει να υποβληθεί εντός 96 ωρών σε μία ανοσοσφαιρίνη ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα που λέγεται VariZIG, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης με ανεμοβλογιά. Η λοίμωξη με ανεμοβλογιά στην εγκυμοσύνη μπορεί να αποβεί καταστροφική τόσο για το έμβρυο αφού ευθύνεται για διάφορες συγγενείς ανωμαλίες, όσο και για την έγκυο αφού μπορεί να της προξενήσει πνευμονία.

Τέλος το τριπλό εμβόλιο MMR, δηλαδή το εμβόλιο κατά της ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας, που είναι από τα πιο παλιά και αξιόπιστα εμβόλια, θεωρείται ότι ανήκει στα εμβόλια ρουτίνας της παιδικής ηλικίας.

Έτσι, ουσιαστικά οι περισσότερες αν όχι όλες οι σημερινές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ανοσία για τα νοσήματα αυτά. Παρολ αυτά, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανοσία, η οποία διαπιστώνεται εύκολα με μία εξέταση αίματος, τότε συστήνουμε ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό μιας και οι τρεις αυτές λοιμώξεις συνδέονται με συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο, αποβολές, προωρότητα έως και ενδομήτριους θανάτους.

Τα εμβόλια, κατόπιν ιατρικής καθοδήγησης αναμφισβήτητα σώζουν ζωές και πραγματικά έχουν συμβάλλει στην καταπολέμηση σοβαρών νοσημάτων, απειλητικών για τη ζωή αλλά και τη δημόσια ασφάλεια.