Η 17β-οιστραδιόλη, το πιο βιολογικά δραστικό οιστρογόνο, ασκεί ευρείες επιδράσεις στον εγκέφαλο μέσω της δράσης της στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER), επηρεάζοντας τη γνωστική λειτουργία ανώτερης τάξης και τη νευροβιολογική γήρανση. Ωστόσο, οι γνώσεις μας σχετικά με την έκφραση και τη ρύθμιση των υποδοχεων οιστρογόνων από τη νευροενδοκρινική γήρανση στον ζωντανό ανθρώπινο εγκέφαλο είναι περιορισμένες. Αυτή η μελέτη in vivo του εγκεφάλου με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) 18F-φθοροοιστραδιόλης (18F-FES) σε υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας αποκαλύπτει προοδευτικά υψηλότερη πυκνότητα υποδοχεων οιστρογόνων κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση σε δίκτυα που ρυθμίζονται από οιστρογόνα.
Οι επιδράσεις ήταν ανεξάρτητες από την ηλικία, την οιστραδιόλη πλάσματος και τη σφαιρίνη δέσμευσης ορμονών του φύλου και ήταν εξαιρετικά συνεπείς, ταξινομώντας σωστά όλες τις γυναίκες ως μετεμμηνοπαυσιακές ή προεμμηνοπαυσιακές. Η υψηλότερη πυκνότητα υποδοχεων οιστρογόνων στις περιοχές-στόχους συσχετίστηκε με χειρότερες επιδόσεις μνήμης τόσο για τις μετεμμηνοπαυσιακές όσο και για τις περιεμμηνοπαυσιακές ομάδες και προέβλεψε την παρουσία αυτοαναφερόμενων συμπτωμάτων διάθεσης και γνωστικών συμπτωμάτων μετά την εμμηνόπαυση.
Τα ευρήματα αυτά παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τη διαμόρφωση της πυκνότητας των υποδοχεων οιστρογόνων στον εγκέφαλο από τη γυναικεία νευροενδοκρινική γήρανση, με κλινικές επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.nature.com/articles/s41598-024-62820-7