κολπιτιδα

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Φλεγμονή του κόλπου, συνήθως μικροβιολογικής αιτιολογίας
Η κολπίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που ταλαιπωρεί τις γυναίκες όλων των ηλικιών και συνήθως έχει εποχική κατανομή είναι οι κολπίτιδες.

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, ο κόλπος αποτελείται από μικρόβια που απαρτίζουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και τον προστατεύουν από πιθανές μολύνσεις . Το συνηθισμένο Ph του κόλπου είναι ελαφρά όξινο, έτσι ώστε να μην μπορούν να επιζήσουν σε όξινο περιβάλλον τα παθογόνα μικρόβια.

Στην περίπτωση της κολπίτιδας αναπτύσσονται κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του Ph του κόλπου, μετατρέποντας το συνήθως σε αλκαλικό.

Οι κολπίτιδες ανάλογα βέβαια και με το είδος του μικροβίου μπορεί να εκδηλωθούν με κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα.

  • κνησμός,
  • δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις ή αλλαγή στο φυσιολογικό χρώμα των κολπικών εκκρίσεων,
  • πυελικός πόνος ή δυσπαρεύνια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή).
Πολλές φορές κάποια από τα παραπάνω ενοχλήματα είναι παθογνωμικά συγκεκριμένων μικροβίων. Για παράδειγμα η οσμή ψαριού συνήθως σημαίνει Gardnerella vaginalis, ενώ αντίθετα οι πηκτές κολπικές εκκρίσεις σαν cottage cheese με συνοδό κνησμό υποδηλώνουν κολπίτιδα από μύκητες.

Οι κολπίτιδες μπορεί να φαίνονται ένα απλό γυναικολογικό πρόβλημα ήσσονος σημασίας, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη.

Η πλημμελής αντιμετώπισή τους μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και προβλήματα στη γονιμότητα της γυναίκας αφού πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας ανιούσας λοίμωξης στον τράχηλο της μήτρας ή ακόμα και στο ενδομήτριο και σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν φλεγμονές στο ενδομήτριο (ενδομητρίτιδα) συμφύσεις στις σάλπιγγες, εξωμήτριος κύηση ή δυσκολία σύλληψης.

Συνήθως τέτοια προβλήματα μπορούν να προκληθούν από μικρόβια όπως τα χλαμύδια, Neisseria gonorrhoeae, mycoplasma, τριχομονάδα που είτε υποθεραπεύτηκαν είτε θεραπεύτηκαν πλημμελώς.

Η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση είναι οι καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού και ανάλογα με το είδος του μικροβίου προτείνουμε θεραπεία είτε για τον ένα είτε και για τους δύο ερωτικούς συντρόφους, στοχευμένα, με βάση το αποτέλεσμα από το αντιβιόγραμμα.

Ιδανικά, προτείνουμε την επανάληψη της καλλιέργειας 7-10 μέρες αφότου ολοκληρωθεί η αντιβιοτική αγωγή, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θεραπεία του μικροβίου.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.