Μύθοι κι Αλήθειες για Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Οι εποχές αλλάζουν και μαζί με αυτές αλλάζουν και οι συνήθειες και οι επιλογές των ανθρώπων. Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι επιλέγουν να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους σε μεγάλη ηλικία είτε για επαγγελματικούς είτε για οικονομικούς λόγους. Δυστυχώς πολλές φορές αυτή η στάση ζωής έχει αρνητικές επιπτώσεις στην γυναικεία γονιμότητα με αποτέλεσμα η λύση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να αποτελεί μονόδρομο.

Έτσι, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δημοφιλής και όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση πολλοί μύθοι δημιουργούνται γύρω από την IVF.

Ας διαλευκάνουμε λοιπόν κάποιους από τους συχνότερους μύθους.

1ος μύθος: Η εξωσωματική συνδέεται με γυναικολογικούς καρκίνους.

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τέτοια συσχέτιση. Η διεθνής βιβλιογραφία επιβεβαιώνει πως οι γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική διέγερση δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να εμφανίσουν γυναικολογικό καρκίνο. Τα φάρμακα της ivf φυσικά και δεν είναι καρκινογόνα αλλά αντίθετα είναι απόλυτα ασφαλή. Απλά μία γυναίκα που προσπαθεί υπέρμετρα να πετύχει εγκυμοσύνη πχ πάνω από 8-10 φορές ,τότε έχει μία μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο λόγω της μεγάλης ποσότητας παραγωγής οιστραδιόλης όλα αυτά τα χρόνια από τις κατ εξακολούθηση διεγερμένες ωοθήκες.

2ος μύθος: Τα παιδιά της εξωσωματικής είναι πιο φιλάσθενα σε σχέση με τα παιδιά που δημιουργούνται με φυσική σύλληψη.

Δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση αυτού του συσχετισμού. Είναι επιστημονικά αποδεκτό πως τα παιδιά που γεννιούνται με την βοήθεια της IVF δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα παιδιά της φυσικής σύλληψης όσον αφορά τη σωματική ή ψυχική τους διάπλαση καθώς επίσης δεν εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα δημιουργίας καρκίνου στο μέλλον.

3ος μύθος: Η εξωσωματική δεν έχει όριο ηλικίας.

Η ελληνική νομοθεσία είναι σαφής και ξεκάθαρη. Το ανώτατο ηλικιακό όριο στην γυναίκα είναι τα 50 έτη ενώ στον άνδρα δεν υπάρχει όριο.

4ος μύθος: Η επιτυχία της εξωσωματικής δε συνδέεται με την ηλικία της γυναίκας.

Επειδή η πλειοψηφία των γυναικών που θα ακολουθήσουν τη λύση της IVF αφορά συνήθως μεγαλύτερης αναπαραγωγικής ηλικίας γυναίκες, έχει εσφαλμένα δημιουργηθεί η εντύπωση πως η επιστήμη της IVF αποτελεί πανάκεια για κάθε ώριμη ηλικία. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γεγονός είναι πως καθώς μεγαλώνει η ηλικία των ωοθηκών , φθίνει η ποιότητα των ωαρίων με αποτέλεσμα μετά τα 43-45 έτη της γυναίκας η επίτευξη εγκυμοσύνης με την βοήθεια της IVF να είναι εφικτή με τη μέθοδο των δανεικών ωαρίων.

5ος μύθος: Τα κατεψυγμένα ωάρια υστερούν σε σχέση με τα φρέσκα ωάρια.

Η ποιότητα των ωαρίων είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ηλικία της γυναίκας. Γι αυτό ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της επιστήμης της IVF είναι η κρυοσυντήρηση ή αλλιώς κατάψυξη των ωαρίων. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Έτσι όταν τα ωάρια καταψύχονται σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία με αξιόπιστες επιστημονικές μεθόδους , η αποτελεσματικότητά τους είναι παρόμοια με αυτή των φρέσκων. Αντίθετα, η ποιότητα των ωαρίων μετά τα 40-42 έτη φθίνει με αποτέλεσμα μειωμένο ποσοστό επιτυχούς ολοκλήρωσης εγκυμοσύνης. Οπότε σε μία τέτοια περίπτωση τα φρέσκα ωάρια είναι εκείνα με την μειωμένη αποτελεσματικότητα.

6ος Μύθος: Η ivf έχει 100% ποσοστό επιτυχίας

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι πανάκεια. Δυστυχώς δεν ευοδώνονται με επιτυχία όλες οι προσπάθειες εξωσωματικής. Ωστόσο το κέντρο μας καμαρώνει για το μεγάλο ποσοστό επιτυχιών σε σχέση με άλλα κέντρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

7ος μύθος: Τα παιδιά της IVF γεννιούνται μόνο με καισαρική τομή.

Ένας ακόμα μύθος. Η επίτευξη κύησης με τη μέθοδο της ivf δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για καισαρική τομή. Αντίθετα αν πρόκειται για μία ομαλή κύηση χωρίς επιπλοκές τότε η κύηση μπορεί να ολοκληρωθεί και με φυσιολογικό τοκετό.

8ος μύθος: Το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει το φύλο του μωρού με τη μέθοδο της εξωσωματικής.

Αν και είναι εφικτή η ανάλυση του εμβρυικού DNA άρα και η αποκάλυψη του φύλου, ωστόσο στην Ευρώπη είναι παράνομη η επιλογή του φύλου.