Οι περισσότερες γυναίκες δεν σκέφτονται για τον αριθμό ή την ποιότητα των ωαρίων τους μέχρι τη στιγμή που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους μωρό κι αυτό δεν έρχεται.. Λίγο κάπου μετά τα 30 ενημερώνεστε για το απόθεμα ωαρίων σας.
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ & ΑΠΟΘΕΜΑ ΩΑΡΙΩΝ
Προκειμένου να αντιληφθείτε πώς το απόθεμα ωαρίων συσχετίζεται με τη γονιμότητα, θα πρέπει να πάμε πίσω στην αρχή.
Στη μήτρα της μητέρας της, η γυναίκα έχει απόθεμα σχεδόν 6 εκατ. ωάρια.
Από τη στιγμή που θα γεννηθεί, ο αριθμός αυτός μειώνεται στο 80%, μειώνοντας το απόθεμα ωαρίων στα 2-3 εκατ.
Στη συνέχεια, η γυναίκα χάνει έως και 1000 ωάρια κάθε μήνα κατά την έμμηνο ρύση εως την εμμηνόπαυση.
Στην ηλικία των 35 ετών, η απώλεια ωαρίων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, αλλά και η ποιότητά αυτών όσο μεγαλώνετε. Τα ωάρια μεγαλώνουν όπως και κάθε οργανισμός και έτσι οι πιθανότητες να συλλάβετε αρχίζουν να μειώνονται μέρα με τη μέρα.
ΑΜΗ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Ένας σημαντικός παράγοντας που δείχνει το απόθεμα ωαρίων είναι τα επίπεδα της ΑΜΗ, γνωστή και ως anti-mullerian hormone. Η ορμόνη αυτή παράγεται στις ωοθήκες, εκεί που φυλάσσονται τα ωαρια.
Eίναι δυνατή η βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων;
Όταν μιλάμε για ποιότητα ωαρίων αναφερόμαστε κυρίως στο αν τα ωάρια είναι γενετικά φυσιολογικά (ευπλοιδία) ή μη φυσιολογικά (ανευπλοιδία).
Ένα καλής ποιότητας ωάριο θα πρέπει να περίεχει 23 χρωμοσώματα. Με την ηλικία, η δυνατότητα παραγωγής ωαρίων με το λανθασμένο αριθμό χρωμοσωμάτων, ολοένα και αυξάνεται με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα αποβολής, αποτυχίας της θεραπείας IVF ή ακόμη και τη γέννηση παιδιού με γενετικό νόσημα όπως σύνδρομο Down, κ.α.
Πολλά από τα μη φυσιολογικά ωάρια αποτυγχάνουν να γονιμοποιηθούν ή παρατηρούνται αναπτυξιακά προβλήματα.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια διαγνωστική μέθοδος που μας βοηθά να καθορίσουμε την ποιότητα των ωαρίων. Γνωρίζουμε ότι η καλύτερη αναπαραγωγικά ηλικία μιας γυναίκας είναι συνήθως γύρω στα 20. Σήμερα βέβαια, μια 20χρονη γυναίκα μόνο τη δημιουργία οικογένειας δεν σκέφτεται!
Έτσι, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η πρόταση μικρών αλλαγών στον τρόπο ζωής μας που θα βελτιώσει την υγεία και αντίστοιχα τη γονιμότητα. Μια ισορροπημένη διαίτα, η τακτική άσκηση και η διατήρηση του βάρους με Δείκτη Μάζας σώματος ~ 18-24 είναι μικρές αλλαγές που σίγουρα θα βοηθήσουν.
Συστήνουμε τη διακοπή καπνίσματος, τον περιορισμό κατανάλωσης υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφίμων, κορεσμένων λιπαρών κ.α. Και φυσικά τη μείωση του καθημερινού άγχους, κάτι που είναι δύσκολο όταν διανύεται το δικό σας αγώνα τεκνοποίησης. Ωστόσο, το άγχος φαίνεται να προκαλεί την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη και η προλακτίνη, οι οποίες διαταρράσουν την ωορηξία. Ταυτόχρονα, η ενυδάτωση φαίνεται να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ωαρίων μιας και συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα.
Ξεκάθαρο είναι ότι η καλύτερη συνταγή είναι να προλάβετε και να μην καθυστερήσετε για πολύ καιρό την απόκτηση του πρώτου σας παιδιού. Συστήνουμε επίσης να ζητήσετε ιατρική συμβουλή μετά την ηλικία των 36 ετών, αν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από 6 μήνες προσπάθειας