Ο κατακερματισμός του σπέρματος, ή Διακριτή Φθορά του Κληρονομικού Υλικού (DNA Fragmentation Index – DFI), είναι μια μέθοδος αξιολόγησης της ποιότητας του σπέρματος. Αποτελεί μια μέτρηση της ποσότητας του κατεστραμμένου DNA στα σπερματικά κύτταρα, και συνήθως υπολογίζεται ως το ποσοστό του DNA που είναι κατεστραμμένο σε σχέση με το συνολικό DNA που περιέχεται στο σπέρμα.
O κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων αποτελεί λοιπόν μια νέα εξέταση για την εκτίμηση της ανδρικής υπογονιμότητας.
Η μέτρηση του κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων χρησιμοποιείται στη διερεύνηση της ανδρικής γονιμότητας, καθώς και για τον έλεγχο επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρόωρων τοκετών και αποβολών.
Η δομική αλλοίωση στο DNA του σπέρματος συνήθως δεν αντικατοπτρίζεται σε καμία από τις συμβατικές παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος (κινητικότητα, συγκέντρωση, μορφολογία).
Γενικά ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος είναι μια βλάβη που συμβαίνει τακτικά στο γενετικό υλικό του σπέρματος.
Η βλάβη είναι συνήθως μία μεταβολή ή μία διατομή σε ένα από τα δύο σκέλη της διπλής έλικας του DNA.
Το DNA έχει τη μορφή περιελιγμένης διπλής έλικας, που σταθεροποιείται δομικά από πλευρικούς δεσμούς. Αν οι δεσμοί αυτοί σπάσουν, τότε η έλικα γίνεται ασταθής και το σπέρμα ενδέχεται να γίνει πιο ευαίσθητο στην επίδραση βλαπτικών παραγόντων.
Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το υψηλό επίπεδο κατάτμησης του σπερματικού DNA μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.
• Ο κατακερματισμός του DNA είναι σημαντικά υψηλότερος σε υπογόνιμους άνδρες
• Υψηλός βαθμός κατακερματισμού του σπερματικού DNA, μπορεί να βρίσκεται επίσης και σε άνδρες με φυσιολογικές παραμέτρους του σπέρματος.
Ποια ζευγάρια μπορούν να επωφεληθούν από την εξέταση;
Τα ζευγάρια που μπορεί να βοηθηθούν από τον έλεγχο του κατακερματισμού του DNA είναι εκείνα με:
- Ανεξήγητη υπογονιμότητα
- Καθ’έξιν αποβολές
- Κιρσοκήλη
- Μη φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα
- Μεγάλη ηλικία
- Πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες σε εξωσωματική γονιμοποίηση
- Έκθεση σε περιβαλλοντικές και τοξικές ουσίες