Πέψη είναι το σύνολο των διεργασιών διάσπασης της τροφής σε πολύ μικρά συστατικά, τα οποία στην συνέχεια ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί για ενέργεια, ανάπτυξη και διόρθωση κυττάρων. Τα συστατικά αυτά είναι που κρατούν το σώμα μας δυνατό και υγιές.
Παράγοντες όπως οι ορμόνες μας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα πέψης που στην καλύτερη περίπτωση είναι απλά ενοχλητικές και στη χειρότερη δυνητικά απειλητικές για την ίδια μας τη ζωή. Μάλιστα, οι χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με το στομάχι μας είναι ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι.
Ο δρόμος για έναν υγιή οργανισμό ξεκινά με υγιής συνήθειες όπως η κατάλληλη διατροφή. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που έχει το μικροβίωμα του εντέρου στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, μεταβολικών δυσλειτουργικών και φυσικά γαστροεντερικών δυσλειτουργιών. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του εντέρου που παραβλέπουμε είναι η σχέση του με τις ορμόνες μας. Και για κάθε γυναίκα που θέλει να έχει υγεία στην εμμηνόπαυση, καθοριστικής σημασίας είναι η κατανόηση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου και των ορμονών της.
Ορμόνες & Υγεία Εντέρου
Οι ορμόνες μάλλον είναι το τελευταίο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου σας, αλλά πραγματικά έχουν σημαντική επιρροή! Έχετε προσέξει ότι όσο πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, τόσο πιο εύκολα η τροφή σας προκαλεί το λεγόμενο φούσκωμα? Η επιστήμη έχει την απάντηση!
“Εφόσον η τροφή μεταβολίζεται εξολοκλήρου στο συκώτι, το όργανο αυτό δεν μπορεί να αναλάβει κι άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως η διάσπαση της τροφής σε λίπη και ορμόνες” λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι η κακή πέψη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό μας. Τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί επίσης να συνεισφέρει σε θέματα του εντέρου σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υψηλά επίπεδρα κορτιζόλης μειώνουν τον μεταβολισμό σας ενώ ταυτόχρονα έχουμε άλλες παρενέργειες όπως μειωμένο ανοσοποιητικό και υψηλή αρτηριακή πίεση. Πρόκειται δηλαδή για ένα φαύλο κύκλο που χειροτερεύει καθώς μεγαλώνουμε, εκτός αν λάβετε τα απαιτούμενα βήματα για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας.
Βελτιώνοντας την Υγεία του Εντέρου
Η ζάχαρη και ειδικά τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν την τάση να προκαλούν ανισορροπίες στα μικρόβια του εντέρου (δυσβίωση). Η ιατρός μας, Dr Wunschmann μας εξηγεί ότι η ζάχαρη ενθαρρύνει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο μας. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να ξεπεράσουν τα καλά βακτήρια και να προκαλέσουν θέματα πέψης.
Ωστόσο, εάν τρελένεστε για κάποιο γλυκό, τότε είναι καλύτερο να επιλέγετε φυσικά τροφές με σάκχαρα όπως τα φρούτα και chia.
H υγεία του εντέρου επίσης επηρρεάζεται και από συγκεκριμένα φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντιυπερτασικά, κ.α.
Συμπέρασμα
Κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, ένα ανθυγιεινό οιστροβόλωμα (τα μικρόβια που συμβάλλουν στην επεξεργασία των οιστρογόνων) μπορεί να συνεισφέρει σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Όσο περισσότερο κυμαίνονται τα συμπτώματα σας τόσο περισσότερο θα πρέπει να δίνετε σημασία στην υγεία του εντέρου σας. Προσέξτε μάλιστα τη διαφορετική επιρροή των τροφών στο γαστρεντερικό σας σύστημα και πως τα ορμονικά σας συμπτώματα έρχονται και φεύγουν.
Η γυναικολόγος μας Dr Sabine Wunscmann μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα ορμονικά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου σας.
Μάλιστα, η γυναικολόγος μας υλοποιεί και το πρόγραμμα HORMONE HARMONY 1:1. Γνωρίστε το εδώ.