Τι είναι η σπερματέγχυση;
Η σπερματέγχυση (IUI) είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία το σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα. Μπορεί να γίνει σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο ή μετά από λήψη ορμονών από τη γυναίκα και διέγερση των ωοθηκών.
Πότε εφαρμόζουμε τη σπερματέγχυση;
Η σπερματέγχυση ενδείκνυται σε περιπτώσεις:
- Ανδρικής υπογονιμότητας, όπως η ελαφριά ή μέτρια ολιγοσπερμία (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων), η ακινησία των σπερματοζωαρίων ή η παθογόνος τραχηλική βλέννα.
- Γυναικείας υπογονιμότητας, όπως η ανωορρηξία (μη ωορρηξία), η αλλοίωση του ενδομητρίου ή η τραχηλική στενότητα.
- Στις γυναίκες που έχουν δυσκολία να συλλάβουν μετά από ένα χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις.
Ποιος είναι ο σκοπός της σπερματέγχυσης;
Ο σκοπός της σπερματέγχυσης είναι να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης τοποθετώντας το σπέρμα πιο κοντά στο ωάριο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμοποίησης και της εμφύτευσης.
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της σπερματέγχυσης;
Η διαδικασία της σπερματέγχυσης περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Η γυναίκα λαμβάνει ορμονικά φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή ενός ή περισσότερων ωαρίων.
- Ο σύντροφος δίνει δείγμα σπέρματος στο εργαστήριο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
- Το σπέρμα επεξεργάζεται στο εργαστήριο για να απομακρυνθούν τα ακίνητα ή παθογόνα σπερματοζωάρια.
- Η σπερματέγχυση γίνεται στο ιατρείο, συνήθως με τοπική αναισθησία.
- Ο γιατρός εισάγει ένα λεπτό καθετήρα μέσω του τραχήλου της μήτρας και εγχύει το σπέρμα στην κοιλότητα της μήτρας.
Τι ακολουθεί την σπερματέγχυση;
Η γυναίκα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένη για 30 λεπτά μετά τη σπερματέγχυση. Στη συνέχεια, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και να συνεχίσει τις καθημερινές της δραστηριότητες.
Η γυναίκα έχει τις καλύτερες πιθανότητες σύλληψης μέσα σε 12-14 ημέρες μετά τη σπερματέγχυση. Για να αυξήσει τις πιθανότητες της, η γυναίκα μπορεί να κάνει τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι 14 ημέρες μετά τη σπερματέγχυση.
Ποσοστά επιτυχίας
Η αποτελεσματικότητα της σπερματέγχυσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ποιότητα του σπέρματος και η αιτία της υπογονιμότητας. Η μέση πιθανότητα επιτυχίας της σπερματέγχυσης είναι περίπου 15-20% ανά κύκλο.
Η σπερματέγχυση είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι πιθανότητες επιπλοκών είναι πολύ μικρές. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η λοίμωξη ή η ενδομητρίωση.
Ο Δρ. Στυλιανός Γρηγοράκης είναι ένας από τους αρχικούς οραματιστές και συνιδρυτές της Institute of Life (IOLIFE) – Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το οποίο λειτουργεί από το τέλος του 2015, εντός της Μαιευτικής Κλινικής ΙΑΣΩ.