Οι ουρολοιμώξεις συνήθως προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, και στις γυναίκες είναι πιο συχνές σε σχέση με τους άνδρες λόγω της διαφορετικής ανατομίας τους.
Η ουροδόχος κύστη των γυναικών βρίσκεται κοντά στον αναπαραγωγικό τους οργανισμό, επίσης η ουροθηλή τους βρίσκεται κοντά στον πρωκτό, επομένως το προκειμένο σημείο είναι πιο ευαίσθητο στην είσοδο βακτηριδίων από τα περιβαλλοντικά παράγοντες.
Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερη ουροδόχο κύστη από τους άνδρες, η οποία σημαίνει ότι η κύστη τους γεμίζει πιο γρήγορα και συχνότερα, και όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα μπορεί να μην αδειάζουν πλήρως την κύστη τους, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια ουρολοίμωξη.
Η σεξουαλική δραστηριότητα επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη στις γυναίκες, καθώς οι βακτήριες μπορούν να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις εξαιτίας των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους, όπως η αύξηση της πίεσης στην ουροδόχο κύστη.
Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να συσχετιστούν επίσης με τις ενδοκρινικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας, όπως η μείωση της επίπεδης ενδομητρίνης κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι νέες γυναίκες αναφέρουν συχνά κάψιμο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση.
Οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να αναφέρουν αδυναμία, τρόμο και κοιλιακό άλγος, ειδικά αν συνυπάρχει και πυρετός.
Τα ούρα μπορεί να φαίνονται θολά, σκούρα ή αιματηρά και δύσοσμα.
Συνήθως οι απλές κυστίτιδες δεν προκαλούν πυρετό. Η εμφάνιση πυρετού σημαίνει ότι η μόλυνση έχει προχωρήσει στους νεφρούς και είναι ένδειξη άμεσης φαρμακευτικής αντιμετώπισης και πιθανότατα νοσηλείας για περαιτέρω διερεύνηση.