
Ο πόνος στο στήθος, γνωστός και ως μασταλγία, είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Μπορεί να συμβεί όταν το στήθος αρχίζει να αναπτύσσεται στην εφηβεία, αλλά και αργότερα στη ζωή, ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση. Παρόλο που ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ενοχλητικός, τις περισσότερες φορές δεν είναι σημάδι κάποιου σοβαρού προβλήματος.
Τι είναι η μασταλγία
Η μασταλγία είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει κάθε μορφή πόνου ή ενόχλησης στο στήθος. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ήπιος ή πιο έντονος και να διαρκεί λίγες ώρες ή ακόμα και αρκετές μέρες. Κάποιες γυναίκες περιγράφουν μια αίσθηση βάρους ή καψίματος, άλλες ένα τράβηγμα ή τσούξιμο.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη μασταλγίας:
Κυκλική μασταλγία
Η κυκλική μασταλγία σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο και εμφανίζεται λίγες μέρες πριν από την περίοδο. Οφείλεται στις φυσιολογικές ορμονικές μεταβολές που επηρεάζουν τον ιστό του στήθους. Συνήθως ο πόνος είναι συμμετρικός, δηλαδή και στα δύο στήθη, και υποχωρεί μετά την έναρξη της περιόδου. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε νεαρές γυναίκες και κορίτσια στην εφηβεία.
Μη κυκλική μασταλγία
Η μη κυκλική μασταλγία δεν σχετίζεται με τον κύκλο και μπορεί να προέρχεται από άλλα αίτια. Συχνά εντοπίζεται μόνο σε ένα σημείο του στήθους και μπορεί να οφείλεται σε μυοσκελετικά προβλήματα, κακή στάση σώματος, τραυματισμό ή ακόμη και στρες. Εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες γυναίκες, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.
Πόνος στο στήθος στην εφηβεία
Κατά την εφηβεία, το σώμα αλλάζει. Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει και γίνεται πιο ευαίσθητο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πόνους που έρχονται και φεύγουν. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό και, τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται καμία αγωγή. Η ευαισθησία αυτή είναι παροδική και μειώνεται όσο το σώμα προσαρμόζεται στις νέες του ορμονικές συνθήκες.
Πόνος στο στήθος μετά τα 40 ή στην εμμηνόπαυση
Ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω τοπικών αλλοιώσεων στον ιστό, όπως κύστεις ή καλοήθεις όζοι, είτε λόγω ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης. Είναι σημαντικό να μην παραβλέπεται ο πόνος σε αυτή την ηλικία, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αλλαγές στο δέρμα ή στην υφή του στήθους.
Πότε πρέπει να μιλήσεις με γιατρό
Αν και η μασταλγία συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι καλό να απευθυνθεί κανείς σε ειδικό:
- Όταν ο πόνος είναι έντονος και επίμονος
- Όταν εμφανίζεται μόνο στο ένα στήθος και δεν σχετίζεται με την περίοδο
- Όταν συνοδεύεται από εξόγκωμα ή σκληρία
- Όταν υπάρχει έκκριση από τη θηλή, ιδιαίτερα αν είναι αιματηρή
- Όταν υπάρχουν ορατές αλλαγές στο δέρμα του στήθους, όπως ζάρωμα, κοκκινίλα ή εισολκή της θηλής
Η πρόληψη και ο τακτικός έλεγχος είναι το κλειδί για την υγεία του στήθους σε κάθε ηλικία.
Τι μπορείς να κάνεις
Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου:
- Χρησιμοποίησε ένα καλό, υποστηρικτικό σουτιέν, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης ή τις ημέρες πριν την περίοδο
- Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλατιού
- Διατήρησε μια ισορροπημένη διατροφή και καλό επίπεδο ενυδάτωσης
- Εφάρμοσε θερμά επιθέματα στο στήθος όταν ο πόνος είναι έντονος
- Αν χρειαστεί, μπορεί να ληφθεί ήπιο παυσίπονο, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού
Η αξία της πρόληψης
Κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από την ηλικία της, καλό είναι να γνωρίζει το σώμα της και να παρατηρεί τυχόν αλλαγές. Ο τακτικός αυτοέλεγχος του στήθους, η ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο και, όταν χρειάζεται, ο απεικονιστικός έλεγχος (υπέρηχος, μαστογραφία) μπορούν να εντοπίσουν εγκαίρως προβλήματα και να προσφέρουν ασφάλεια και ηρεμία.
Ο πόνος στο στήθος είναι συχνά φυσιολογικός και διαχειρίσιμος.
Η σωστή ενημέρωση και η φροντίδα του εαυτού μας είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε για να παραμένουμε υγιείς και δυνατές.
Κλείστε το ραντεβού σας με την γιατρό μας Δρ. Ευφροσύνη Πανοπούλου