Ορμόνες και υγιή καρδιά

Καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι κάτι που απασχολεί όλους μας καθώς μεγαλώνουμε, με το άρθρο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και να διασφαλίσετε μια υγιή καρδιά, στη ροή αίματος.

Εύκολα λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μείωση των οιστρογόνων, κατά την εμμηνόπαυση, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Mπορεί να βοηθήσει η όποια ορμονική θεραπεία;

Φυσικά! Η ορμονική θεραπεία θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα των οιστρογόνων σε φυσιολογικά επίπεδα και κατ’επέκταση τη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σας έχει χορηγηθεί η σωστή μορφή θεραπείας.

Μελέτες έδειξαν ότι γυναίκες στην εμμηνόπαυση υπό θεραπεία ορμονών, δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με γυναίκες της ίδιας ηλικίας χωρίς ορμονική υποκατάσταση.

Μάλιστα, οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες μπορούν να εξασφαλίσουν τα κάρδιο-προστατευτικά πλεονεκτήματα των οιστρογόνων και κατ’επέκταση να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ειδικότερα, συγκεκριμένη μελέτη (Zuckerman et al, 2013) αναδεικνύει ότι τα βιο-πανομοιότυπα οιστρογόνα έχουν περισσότερα ωφέλη για την καρδιά σε σχέση με τη συνθετική μορφή τους.

Οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες έχουν την ίδια δομή με τις ορμόνες του οργανισμού μας εξασφαλίζοντας τον καλό μεταβολισμό τους με μηδαμινές παρενέργειες μιας και μπορούν να προσαρμοσθούν στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων στην εμμηνόπαυση;

Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Η συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνεται με την ηλικία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι γενικά προστατευμένες έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με τους άνδρες της αντίστοιχης ηλικίας. Κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται σημαντικά στις γυναίκες και ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρείται γύρω στην ηλικία των 50 ετών – ηλικία που συμπίπτει με τη μέση ηλικία εμμηνόπαυσης, όπου η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται σημαντικά.

Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα των αρτηριών, στην ενίσχυση ροής αίματος και στη μείωση της χοληστερόλης. Η μείωση της χοληστερόλης συμβάλλει στην πρόληψη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) και κατά συνέπεια στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα οιστρογόνα βοηθούν επίσης και τις αρτηρίες να διαχειρισθούν τις όποιες αλλαγές.


Για τη διαχείριση της εμμηνόπαυσης και την ορμονική υποκατάσταση χωρίς φάρμακα με φυσικό τρόπο, προγραμματίστε την επίσκεψη σας στην ειδικευμένη γυναικολόγο μας Δρ. Sabine Wunschmann.